هفته‌نامه سیاسی، علمی و فرهنگی حوزه‌های علمیه

ضرورت تدوین متون درسی متناسب با نیازهای علمی معاصر

آیت‌الله شب‌زنده‌دار

ضرورت تدوین متون درسی متناسب با نیازهای علمی معاصر

دبیر شورای‌عالی حوزه‌های علمیه گفت: تدوین متون جدید با ویژگی‌های به‌روز، محتوای غنی و روزآمد، قابلیت ماندگاری و حاشیه‌نویسی و متناسب با نیازهای علمی معاصر، باید در دستور کار قرار گیرد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای‌عالی حوزه‌های علمیه، آیت‌الله شب‌زنده‌دار، در دیدار با مسئولان مرکز تدوین متون درسی حوزه‌های علمیه، به تشریح راهکارهای ارتقای کیفیت آموزشی پرداخت و با اشاره به سیر تحول دانش‌های حوزوی، گفت: علوم حوزوی از فقه و اصول تا کلام و فلسفه، در یکصد سال اخیر به‌ویژه پس از انقلاب اسلامی، دچار تحولات بنیادین شده‌ است.
 وی با بیان اینکه امروز حوزه‌های علمیه باید با رویکردی اجتماعی‌تر و پاسخگو به نیازهای روز به پیش روند، به پیام اخیر رهبر معظم انقلاب به همایش صدمین سالگرد حوزه علمیه قم اشاره و تأکید کرد: منشور مقام معظم رهبری، پنج مأموریت اصلی برای حوزه‌ها ترسیم کرده است؛ مأموریت اول، تقویت فقه پویا با حفظ اصول و پاسخ به نیازهای جدید و مأموریت دوم، توسعه دانش‌های فلسفی و کلامی است.
  دبیر شورای‌عالی حوزه‌های علمیه در ادامه گفت: سومین مأموریت رهبری به حوزه‌های علمیه، پرداختن به علوم انسانی اسلامی است.
 عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، چهارمین مأموریت رهبر فرزانه انقلاب به حوزه علمیه را تعمیق ارتباط با مردم دانست و خاطرنشان کرد: این ارتباط باید در راستای تقویت مبانی دینی مردم به‌ویژه جوانان باشد.
 وی پنجمین مأموریت رهبر انقلاب به حوزه‌های علمیه را نقش‌آفرینی در عرصه تمدن‌سازی اسلامی دانست.
آیت‌الله شب‌زنده‌دار به برخی مشکلات آموزشی نیز اشاره کرد و گفت: مهارت‌های حفظ و استحضار در طلاب نسبت به گذشته کاهش یافته است. همچنین ماندگاری مطالب درسی در ذهن دانش‌پژوهان کمتر از سابق است و از طرفی پراکندگی روش‌های آموزشی در مدارس مختلف و کهنگی برخی متون درسی که با پیشرفت‌های علمی همخوانی ندارند، مشکلاتی در روند آموزش ایجاد کرده است.
 دبیر شورای‌عالی حوزه‌های علمیه در ادامه گفت: بازگشت به روش‌های اثبات‌شده تاریخی مانند استفاده از شعر و نظم برای ماندگاری مطالب، بهره‌گیری از روش تداعی معانی و حفظ متون کلیدی و تنوع در متون درسی با حفظ استانداردهای پایه باید مورد تأکید قرار گیرد.
کتاب وسائلالشیعه بهعنوان متن درسی قرار گیرد
استاد حوزه علمیه قم افزود: باید میان آزادی انتخاب اساتید و ضرورت دستیابی به حداقل‌های علمی، تعادل برقرار کرد. پیشنهاد می‌کنیم، کتاب وسائل‌الشیعه به‌عنوان متون درسی قرار گیرد تا طلاب همزمان با فقه، با روایات اهل‌بیت(ع) نیز آشنا شوند.
 وی گفت: تدوین متون جدید با ویژگی‌های به‌روز، محتوای غنی و روزآمد، قابلیت ماندگاری و حاشیه‌نویسی و متناسب با نیازهای علمی معاصر، باید در دستور کار قرار گیرد.
 آیت‌الله شب‌زنده‌دار به برنامه‌هایی که مرکز تدوین متون درسی حوزه باید انجام دهد نیز اشاره کرد و گفت: بازنگری در متون درسی سطوح مختلف و توسعه روش‌های آموزشی ترکیبی (قدیم و جدید) و اجرای آزمایشی طرح‌های جدید در برخی مدارس، باید در دستور کار قرار گیرد.
 در ابتدای این دیدار حجت‌الاسلام والمسلمین عباسی، رئیس و حجت‌الاسلام والمسلمین کاویانی، قائم‌مقام دفتر مرکز تدوین متون درسی حوزه، گزارشی از عملکرد این دفتر و فعالیت‌های در حال انجام ارائه دادند.

ارسال دیدگاه