هفته‌نامه سیاسی، علمی و فرهنگی حوزه‌های علمیه

ورود کارشناسان حوزوی به حوزه معلولان قابل تقدیر است

در آیین رونمایی از کتاب «حقوق ناتوانان در فقه اسلامی و کنوانسیون بین‌المللی حقوق افراد دارای ناتوانی» عنوان شد

ورود کارشناسان حوزوی به حوزه معلولان قابل تقدیر است

آیین رونمایی از کتاب «حقوق ناتوانان در فقه اسلامی و کنوانسیون بین‌المللی حقوق افراد دارای ناتوانی»، با حضور معاون پژوهش حوزه‌های علمیه و مدیرکل بهزیستی استان قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین فرهاد عباسی معاون پژوهش حوزه‌های علمیه، در این آیین رونمایی به دیدگاه اسلام در خصوص معلولان اشاره کرد و گفت‌‌‌‌: در مسائل مختلف در اسلام، به افراد معلول و ناتوان اشاره شده؛ به‌عنوان مثال در نماز، در حج و بسیاری از اعمال دیگر حقوق معلولان دیده شده است‌‌‌‌.
این استاد حوزه‌ علمیه، با بیان اینکه هیچ شریعتی به‌اندازه اسلام به این افراد توجه نکرده است، ابراز کرد: در سیره و سنت پیامبر‌(ص) و ‌‌اهل‌بیت(ع) بارها به موضوع افراد ناتوان اشاره شده است‌‌‌‌. در برخی از موارد هم نیاز است که رویکرد تطبیقی بین فقه و کنوانسیون بین‌المللی در نظر گرفته شود‌‌‌‌.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه به پژوهش‌های صورت‌گرفته در خصوص مباحث مختلف اشاره کرد و گفت‌‌‌‌: حوزه ورود عالمانه و بنیادین دارد و نمونه آن را می‌توان کتاب «حقوق ناتوانان در فقه اسلامی و کنوانسیون بین‌المللی حقوق افراد دارای ناتوانی» دانست که به موضوع معلولان پرداخته است‌‌‌‌.
حجت‌الاسلام والمسلمین عباسی با بیان اینکه پرداختن به تکلیف گروه‌های مختلف و حقوقی که دیگران در برابر افراد معلول دارند هم، باید در نظر گرفته شود‌‌‌‌، تصریح کرد‌‌‌‌: از دل این کتاب چند کتاب می‌توان منتشر کرد و در این میان، باید با مسأله‌‌‌‌یابی، مسائل مختلفی را استخراج کرد‌‌‌‌.
وی تعامل با سازمان بهزیستی را مورد توجه قرار داد و گفت‌‌‌‌: سازمان بهزیستی نیز می‌تواند این کتاب را به مدیران خود در همه استان‌ها معرفی کند‌‌‌‌. در فضای عمومی جامعه نیز باید این مهم مورد توجه قرار بگیرد و حقوق معلولان به‌عنوان یک موضوع مهم مورد توجه قرار بگیرد‌‌‌‌. فرهنگ توجه به این قشر باید در جامعه نهادینه شود‌‌‌‌.

   ورود کارشناسان حوزوی به حوزه معلولان قابل تقدیر است
حجت‌الله محمدزاده نیز در این مراسم اظهار کرد‌‌‌‌: بر اساس قانون حقوق معلولان که در سال ۹۷ مصوب شد،۲۲ دستگاه وظیفه مستقیم دارند؛ ولی تاکنون به‌اندازه کافی اجرایی نشده است‌‌‌‌. مناسب‌سازی شهری که یکی از مواد این قانون است، اجرایی نشده است‌‌‌‌.
مدیرکل بهزیستی استان قم، کتاب «حقوق ناتوانان در فقه اسلامی و کنوانسیون بین‌المللی حقوق افراد دارای ناتوانی» را مورد توجه قرار داد و گفت‌‌‌‌: ورود کارشناسان حوزوی به این عرصه قابل تقدیر است‌‌‌‌.
محمد‌زاده با بیان اینکه پیشگیری، بهترین اقدام در برابر معلولان است، گفت‌‌‌‌: افزایش جمعیت باید با این تفکر که افراد جامعه سالم باشند، صورت بگیرد‌‌‌‌. ما مشکلاتی را در زمینه سقط جنین داریم. خدمات حمایتی از معلولان کم است و علاوه بر این، نیاز به کمک‌های فقهی داریم‌‌‌‌.

   حوزههای علمیه در اصلاح قوانین معلولان پیشگام شوند
‌‌‌‌ محمد نوری مدیرعامل دفتر فرهنگی معلولان هم در این آیین، اظهار کرد‌‌‌‌: این اولین کتابی است که منتشر می‌شود که برای شروع، کتاب خوبی است که به دست محقق ارزشمندی نگاشته شده است‌‌‌‌.
وی ادامه داد‌‌‌‌: یکی از نیازهای معلولان بحث قانون است و یکی از نهادهای مرجع که می‌تواند قوانین معلولان را اصلاح کند، حوزه‌های علمیه و جامعه روحانیت است‌‌‌‌.
مدیرعامل دفتر فرهنگی معلولان با بیان اینکه معلولیت پدیده‌ای بسیار مهم و جهانی است، تأکید کرد‌‌‌‌: هیچ‌وقت معلولیت تمام‌شدنی نیست و باید برای این افراد در جامعه قوانین مناسب دیده و اجرایی شود‌‌‌‌.

   نگاه اسلام به معلولان بالاتر و بهتر از نگاه غرب است
همچنین، حجت‌الاسلام سیدمحسن قائمی‌خرق نویسنده این کتاب هم با بیان اینکه یکی از دلایل نگارش این کتاب، این بود که درخصوص این موضوع، فقط پژوهشگران اهل‌سنت کتاب‌هایی را منتشر کرده‌اند‌‌‌‌، ابراز کرد‌‌‌‌: چالش‌هایی در سیر قوانین داریم که برخی از این قوانین نیازمند اصلاح است‌‌‌‌.
وی افزود: نیاز بود که بدانیم نگاه به معلولان در بین فقها و حقوق‌دانان چگونه است و در این کتاب به این موارد اشاره شده است‌‌‌‌.
حجت‌الاسلام قائمی، با بیان اینکه نگاه اسلام به معلولان بسیار بیشتر و بهتر از کشورهای غربی است، تصریح کرد‌‌‌‌: در زمینه حقوق بشر، نیازمند مجامع بی‌طرف هستیم و در این میان، در برخی زمینه‌ها تعارض‌هایی بین قوانین اسلام و قوانین جوامع بین‌المللی وجود دارد‌‌‌‌.
         

ارسال دیدگاه