printlogo


printlogo


معاون تهذیب حوزه حوزه‌های علمیه عنوان کرد
معرفت‌افزایی و هویت‌آفرینی، کارویژه اساتید راهبر طلبگی

حجت‌الاسلام والمسلمین عالم‌زاده نوری در جمع اساتید راه و رسم طلبگی، اُم‌المسائل طلاب را مسئله بحران هویت دانست و گفت: معرفت‌افزایی و هویت‌آفرینی، از طریق ارتباط مستمر اساتید راه و رسم طلبگی با طلبه انجام می‌شود و  اساتید راهبر طلبگی و هویت صنفی این کار را، به‌عنوان یک کارویژه جدید تهذیبی تربیتی انجام می‌دهند.
به گزارش خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام والمسلمین عالم‌زاده نوری معاون تهذیب حوزه علمیه در جمع اساتید راه و رسم طلبگی، با بیان اینکه یکی از نیازهای مهم در مواجهه با طلبه‌ها این است که تعلق‌شان به عالم طلبگی بالا رود، عنوان کرد: بحران هویت یعنی خلل در همین احساس ارزشمندی و کارآمدی و کمرنگ شدن احساس افتخار به عالم طلبگی.
این استاد حوزه با اشاره به اینکه طلبه با خودش و با هویت خویش درگیر می‌شود و از اینکه طلبه شده رضایت ندارد و برای همین طلبگی خود را مخفی می‌کند، خاطرنشان کرد: یکی از مهم‌ترین کارهای تربیتی این است که احساس تعلق طلبه را به طلبگی بالا ببریم؛ یعنی به او هویت بدهیم.
معاون تهذیب و تربیت حوزه‌های علمیه ابراز کرد: برای این منظور چند کار باید انجام داد که یکی، فعالیت‌های معرفتی‌ است. طلبگی را به طلبه معرفی کنیم تا بداند، چه گوهر ارزشمندی دارد.

طلاب نباید به حال خود رها شوند
این استاد حوزه علمیه قم ضمن تأکید بر اینکه ام‌المسائل طلاب مسئله بحران هویت است، مطرح کرد: این هویت، در مقطع معمم شدن خود را نشان می‌دهد.
معاون تهذیب حوزه‌های علمیه گفت: طلبه در این نقطه می‌خواهد، تعلق خود را به عالم طلبگی در صحن علنی اجتماع نمایان کند.
حجت‌الاسلام والمسلمین عالم‌زاده نوری با بیان اینکه در معاونت تهذیب، کارگاه‌های تلبس برای این مقطع در نظر گرفته شده بود، ابراز کرد: این کار باید از ابتدای طلبگی یا از پیش از طلبگی آغاز شود و ما ثمره‌اش را در این مقطع دریافت کنیم.
وی افزود: اگر ما پنج شش سال طلبه را رها کردیم، در مشکلات زندگی و در شبهاتی که درباره‌ عالم طلبگی هست یا در مواجهه با برنامه‌ درسی سنگین حوزه، رغبت و رمقش نسبت به طلبگی تضعیف می‌شود.

پیشنهاد عملیاتی ما صرفاً کارگاه تلبس در آستانه معمم شدن نیست
معاون تهذیب حوزه‌های علمیه  با بیان اینکه در این صورت یک‌باره در پایه ۵ و ۶ نمی‌توان او را شارژ کرد، گفت: این کار عملاً نشدنی است. این کار را مدرسه باید از همان سال اول انجام دهد.
وی مطرح کرد: پیشنهاد عملیاتی ما صرفاً کارگاه تلبس در آستانه معمم شدن نیست؛ بلکه یک طرح خطی درازمدت تحت عنوان «از میثاق تا تلبس» است که از قبل طلبگی شروع شود و در مقام تلبس تثبیت می‌شود و ادامه می‌یابد.

«از میثاق تا تلبس» یک برنامه درازمدت خطی تدریجی پیوسته است
 استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: در میثاق طلبگی دو اتفاق می‌افتد؛ یکی اینکه طلبه با حوزه آشنا می‌شود و تصمیمش محکم می‌شود. دوم اینکه حوزه با طلبه آشنا می‌شود و در انتخاب و پذیرش طلبه خطا نمی‌کند.
معاون تهذیب و تربیت حوزه‌های علمیه اضافه کرد: از میثاق تا تلبس یک برنامه درازمدت خطی تدریجی پیوسته است که اگر با سیکل زمانی منظم اجرا شود، خیلی مطلوب است.
حجت‌الاسلام والمسلمین عالم‌زاده نوری گفت: طلبه از همان اول، باید هر دو هفته یک بار، درباره حوزه و طلبگی مطلب بشنود. آن‌قدر مطلب زیاد است که بعد از پنج شش سال تمام نمی‌شود.

راه و رسم طلبگی به واقع خودش یک سرفصل اخلاقی است
وی بیان کرد: این منابع در سایت حجره‌نما عرضه شده است. شاید ده سال بتوانیم، این جلسه را تحت عنوان «هویت طلبگی» یا «راه و رسم طلبگی» یا «حیات طلبگی» و یا «میثاق طلبگی» ادامه بدهیم.
این استاد حوزه علمیه قم گفت: پیشنهاد روشن ما برای مدارس و مدیران این است که یک هفته درس اخلاق به‌سبک سنتی برگزار شود و استاد صاحب‌نفسی سرفصل‌های اخلاق مانند عبودیت و بندگی و ایمان و تقوا و زهد و اخلاص و توکل و… را بیان کند.
معاون تهذیب و تربیت حوزه‌های علمیه ابراز کرد: هفته‌ بعد به‌جای درس اخلاق هفتگی، موضوع راه و رسم طلبگی ارائه شود و به‌صورت دائم ادامه پیدا کند. راه و رسم طلبگی به‌واقع خودش یک سرفصل اخلاقی است؛ منتها اخلاق خاص طلبگی و اخلاق کاربردی محسوب می‌شود.
وی با بیان اینکه ما اگر ما بخواهیم، این پیشنهاد را به یک آیین‌نامه تبدیل کنیم و به مدارس علمیه ابلاغ کنیم، یک زیرساخت انسانی احتیاج دارد، گفت: اساتید هویت صنفی طلبگی چه کسانی هستند؟ کسانی را برای این کار احتیاج داریم.

لزوم فرهنگسازی برای تلبس و تشویق طلاب به آن
معاون تهذیب و تربیت حوزه‌های علمیه خاطرنشان کرد: سیاست‌گذاری‌های این موضوع و احیاناً نظام سرفصل‌های آن هم، مهم است. این جمع، هسته اصلی آن تیم است که این مقوله هویت‌بخشی به طلاب را دنبال و ام‌المسائل طلبگی را درمان می‌کنند.
وی ادامه داد: در موضوع تلبس طلاب، یک کار، صدور مجوز قانونی هست که از طریق سامانه انجام می‌گیرد. یک کار دیگر، فرهنگ‌سازی برای تلبس و تشویق طلاب به آن است که اهمیت و ارزش و عظمت معمم شدن را درک کنند و گفتمانی پدید آید.
حجت‌الاسلام والمسلمین عالم‌زاده نوری مطرح کرد: پاسخ دادن به شبهات و پرسش‌هایی که درباره این لباس پدید آمده است، برای آن است که یک نوع اقناع ذهنی و روانی برای طلبه‌ها، نسبت به این لباس و یک کار تبلیغاتی و فرهنگی که در نظام احساسات و انگیزش طلبه به‌وجود آید و علی‌رغم همه سختی‌های اجتماعی و کنایه‌ها و زخم‌زبان‌ها، طلبه با افتخار و با سربلندی این لباس را انتخاب کند. طلبه در لحظه تصمیم‌گیری نیاز شدیدی به این امداد دارد.

جشن تلبس باید خیلی پرشور برگزار شود
وی اضافه کرد: جشن تلبس باید خیلی پرشور برگزار شود؛ یک مراسم پرشور و باطراوت که خاطره ماندگاری برای همه طلاب و خانواده آنها و سایر جوان‌ها باشد.
حجت‌الاسلام والمسلمین عالم‌زاده نوری مطرح کرد: یک اتفاق بزرگی در زندگی طلبه می‌افتد. برای طلبه این عظمت ایجاد شود که معمم شدن اتفاق خیلی بزرگی است. او سرباز رسمی امام زمان(عج) شده و یونیفرم سربازی و نوکری را به تن کرده است.
​​​​​​​
جشن تلبس را نباید در محیط دربسته و بدون نمود خارجی انجام داد
وی ابراز کرد: این عظمت باید به جامعه هم انتقال پیدا کند و نباید عادی تلقی شود. جشن تلبس را نباید در محیط دربسته و بدون نمود خارجی انجام داد.
معاون تهذیب و تربیت حوزه‌های علمیه با بیان اینکه معرفت‌افزایی و هویت‌آفرینی، از طریق ارتباط مستمر اساتید راه و رسم طلبگی با طلبه انجام می‌شود، ابراز کرد: اساتید راهبر طلبگی و هویت صنفی این کار را، به‌عنوان یک کارویژه جدید تهذیبی تربیتی انجام می‌دهند که البته تاکنون بدون اسم و رسم این نقش را ایفا می‌کردند.
حجت الاسلام والمسلمین عالم‌زاده نوری مطرح کرد: الآن این کار، نام و هویت جدیدی پیدا کرده و جریان جدیدی که آرام آرام رسمیت پیدا خواهد کرد، پدید آمده است. اساتید راهبر هویت طلبگی، کارشان افزایش تعلق طلبه به عالم طلبگی و تقویت هویت طلبگی است.