printlogo


printlogo


در اجلاسیه مدیران و معاونان پژوهش حوزه علمیه قم تأکید شد
گره ‌زدن طرح‌های پژوهشی حوزوی به نیازهای نظام و دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب
مدیر حوزه‌های علمیه با بیان اینکه کشف مسائل و نیازهای اصلی نظام اسلامی از اهمیت بسیاری برخوردار است، ابراز کرد: طرح‌های مختلفی در عرصه‌های متنوع حوزوی از جمله تبلیغ در دستورکار قرار دارد که باید تمام آنها با پشتوانه پژوهش باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت‌الله اعرافی، ۱۹آذر در اجلاسیه مدیران و معاونان پژوهش مراکز و مدارس حوزه علمیه قم که در سالن همایش‌های مدرسه عالی دارالشفا برگزار شد، با اشاره به اهمیت عرصه پژوهش، عنوان کرد: در کنار سایر نظامات تربیتی و آموزشی، حوزه پژوهشی نیز با راهبرد کلان مورد برنامه‌ریزی قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه در اسناد کلان حوزه بخش پژوهش نیز مورد توجه قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: در پرتوی این اسناد، ده‌ها طرح ناظر به نیازهای پژوهشی تدوین شده است.
آیت‌الله اعرافی با اشاره به اینکه گفتمان علمی انقلاب اسلامی باید شکل بگیرد، تصریح کرد: این گفتمان علمی دستاوردهای حوزه علمیه را به نمایش خواهد گذاشت.
وی از دبیرخانه حمایت از پژوهش‌های مورد نیاز نظام یاد کرد و گفت: این دبیرخانه حدود دو سال است که شکل گرفته و تاکنون صدها طرح به آن واصل شده است.
مدیر حوزه‌های علمیه اضافه کرد: رسالت اصلی این دبیرخانه گره ‌زدن طرح‌های حوزوی به نیازهای نظام و دغدغه‌های مقام معظم رهبری است.
وی با بیان اینکه رتبه‌بندی پژوهشگران و سامانه پژوهشگران انجام شده است، تصریح کرد: در این طرح پژوهشگران با ادبیات و شاخص‌های حوزوی رتبه‌بندی شده و در سامانه ثبت می‌شوند.
آیت‌الله اعرافی با بیان اینکه رتبه‌بندی مراکز پژوهشی در ذیل یک رتبه‌بندی جامع در دستورکار قرار دارد، ابراز کرد: امروز تمام ۵۰۰ مدرسه علمیه سطح کشور با شاخص‌های ارزیابی که پژوهش نیز در آن ایفای نقش دارد، رتبه‌بندی شده‌اند.
مدیر حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه از طریق آموزش و پژوهش، عرصه‌های جدید دانشی ایجاد شده است، بیان کرد: در مرکز اسناد، موضوعات خوب و مفیدی برای اقدامات تحقیقی و پژوهشی وجود دارد.
وی با بیان اینکه جشنواره علامه حلی(ره) و کتاب سال حوزه از اهمیت بسیاری برخوردارند، اظهار داشت: در این جشنواره‌ها نیز شاهد ارتقا و تحول‌های بسیاری بوده‌ایم.
آیت‌الله اعرافی با اشاره به اینکه باید محققین حمایت شوند، مطرح کرد: افزایش مراکز پژوهشی، انجمن‌های پژوهشی، مجلات پژوهشی و قطب‌های پژوهشی را طی سال‌های اخیر شاهد بوده‌ایم.
وی با بیان اینکه نیازمند خروجی ماندگار و هدفمند هستیم، عنوان کرد: در حوزه هوش مصنوعی با دست خالی در حوزه‌های علمیه توانسته‌ایم تحولات بزرگی را رقم بزنیم.
مدیر حوزه‌های علمیه با بیان اینکه نظام علمی و درسی باید معطوف به تحقیق و پژوهش شود، تصریح کرد: انتظارات از معاونین پژوهشی نیز در همین مسیر قرار دارد.
آیت‌الله اعرافی با اشاره به اینکه از ظرفیت عظیم درس‌های خارج نباید غافل شویم، یادآور شد: در قلمرو کلان علوم اسلامی، درس‌های آزاد تحقیقی باید شکل بگیرد.

 سنت‌های پژوهشی حوزه باید احیا شود
​​​​​​​حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی‌حاجی نیز در این اجلاسیه با بیان اینکه اگر در نظام آموزش به پژوهش توجه شود به نظام آموزشی مطلوب می‌رسیم، مطرح کرد: در نظام پژوهش سنت‌های پژوهشی داریم که باید به دنبال احیای این سنت‌ها باشیم.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با بیان اینکه باید در نشریات نیز الگوهای نگارشی سنتی حوزه را احیا کنیم، عنوان کرد: یکی از این سنت‌های گذشته، حاشیه‌زنی بر تفسیرها و مقالات مختلف است.
وی با اشاره به اینکه بخش اساتید جشنواره علامه حلی(ره)، کار جدید بود که مورد استقبال خوبی نیز قرار گرفت، خاطرنشان کرد: در طول سیزده دوره گذشته جشنواره علامه حلی، بیش از ۱۷۶هزار اثر طلاب خواهر و برادر به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است.
حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی‌حاجی از تعداد آثار چهاردهمین دوره جشنواره علامه حلی یاد کرد و گفت: در این دوره نیز حدود ۱۸ هزار ۶۰۰ اثر در بخش طلاب و 2 هزار و ۵۰۰ اثر نیز در بخش اساتید داشته‌ایم.
وی با بیان اینکه در سامانه نشریات علمی کشور، حدود ۸۵۰ نشریه وجود دارد، تصریح کرد: از این تعداد ۲۷۰ نشریه علوم اسلامی و علوم انسانی اسلامی هستند که به همت نهادهای حوزوی منتشر می‌شوند.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه ۸۰ نشریه علمی و تخصصی نیز توسط مراکز پژوهشی تولید می‌شود، یادآور شد: همچنین ۱۵۰ نشریه نیز به صورت داخلی توسط مراکز و واحدها تولید می‌شود.