printlogo


printlogo


دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع)
اهانت به قرآن توهین به انسانیت  معنویت و عقلانیت است
در پی جسارت به ساحت نورانی قرآن مجید در سوئد و پیام رهبر معظم انقلاب در این خصوص، نشست هم‌‌اندیشی علمیِ «واکاوی ابعاد فقهی، حقوقی و سیاسی حکم رهبر معظم انقلاب در محکومیت قرآن‌سوزی» توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با مشارکت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) و دیگر مراکز مرتبط به‌صورت حضوری و مجازی دوم مرداد در محل تالار علامه جعفری؟ره؟ پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تهران، برگزار ‌شد.

 به گزارش خبرگزاری حوزه، استاد رضا رمضانی از اساتید درس خارج حوزه علمیه قم، طی سخنانی در این نشست علمی، گفت: نگاه ما نسبت به قرآن باید نگاهی جامع، عمیق و دقیق باشد. قرآن کتاب زندگی است که عمل به آن سعادت دنیا و آخرت را به دنبال دارد.
دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، با بیان اینکه توهین به قرآن، توهین به انسانیت، آزادی، عدالت، معنویت و عقلانیت است، افزود: در این چند دهه اخیر، اهانت‌هایی به قرآن کریم در گوشه و کنار عالم رخ داده است و این مورد اخیر، تبدیل به یک رویداد زنجیره‌ای شده است که قلوب شیعیان، مسلمانان و پیروان ادیان را جریحه‌دار کرده است. همه اینها به‌خاطر جایگاه قرآن در عرصه‌های اجتماعی است. همین جهات اجتماعی قرآن، دیگران را به عجز درآورد. آن‌ها ستیز با قرآن را در پروژه‌های خود قرار می‌دهند؛ اما همگان می‌دانند که بحث اسلام‌ستیزی به‌واسطه ظهور اجتماعی اسلام و قرآن بوده است. کسانی که معتقد بودند در دنیای امروز دیگر انقلاب دینی رخ نمی‌دهد و امری محال است، انقلاب اسلامی ایران را به‌عنوان معجزه قرآن و ظهور و بروز ساحت اجتماعی قرآن دیدند که نقض تمام نظریه‌های متفکران غربی بود.
وی با اشاره به سابقه این اهانت‌ها، به بخشی از پیام مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۹ نسبت به قرآن‌سوزی در آمریکا اشاره کرد که فرموده بودند: «اهانت جنون‌آمیز و نفرت‌انگیز و مُشمئزکننده به قرآن مجید در کشور آمریکا که در سایه‌ امنیت پلیسی آن کشور اتفاق افتاد، حادثه‌ تلخ و بزرگی است که نمی‌توان آن را تنها در حدّ یک حرکت ابلهانه از سوی چند عنصر بی‌ارزش و مزدور به حساب آورد. این یک اقدام محاسبه‌شده از سوی مراکزی است که از سال‌ها پیش به این طرف، سیاست اسلام‌هراسی و اسلام‌ستیزی را در دستور کار خود قرار داده و با صدها شیوه و هزاران ابزار تبلیغاتی و عملیاتی، به مبارزه با اسلام و قرآن پرداخته‌اند.
این استاد حوزه علمیه گفت: این اقدام کینه‌توزانه، نه آغاز یک جریان، بلکه یک مرحله از روند طولانی‌مدتِ اسلام‌ستیزی به‌سرکردگی صهیونیسم و رژیم آمریکاست. اینک همه‌ سران استکبار و ائمة‌الکفر در برابر اسلام قرار گرفته‌اند. اسلام، دین آزادی و معنویت انسان و قرآن کتاب رحمت و حِکمت و عدالت است؛ وظیفه‌ همه‌ آزادی‌خواهان جهان و همه‌ ادیان ابراهیمی است که در کنار مسلمانان با سیاست پلید اسلام‌ستیزی با این شیوه‌های نفرت‌بار مقابله کنند.
استاد رمضانی، پیام رهبر انقلاب در آن برهه و همچنین در اقدام اخیر را راهبردی برای امت اسلامی معرفی کرد و گفت: مسلمانان برای زندگی مسالمت‌آمیز با کل بشریت از هر جهتی آمادگی دارند؛ اما اگر زورگویی و خودکامگی باشد و بخواهند به دین ضربه بزنند و اهانت کنند، قابل پذیرش و قبول نخواهد بود.
دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) حضور جامع اسلام در عرصه‌های زندگی و اقبال به آرمان‌های انقلاب را از مهمترین دستاوردهای نظام اسلامی دانست و خاطرنشان کرد: اسلام در ساحت اجتماعی ظهور و بروز کرده و مدعی حکمرانی در عصر پست‌مدرنیته است و جریان لیبرالیسم نمی‌تواند در برابر این قدرت ساکت بماند. غرب و شرق همواره درصدد براندازی یا محدود کردن دین بوده‌اند، آنها نتوانسته‌اند با اصل دین مقابله کنند؛ به‌همین علت در تلاش هستند، دین را به جنبه فردی محدود کنند. اینها درصدد هستند که قداست‌زدایی را نهادینه کنند. این مسئله بسیار مهمی است. در غرب می‌گفتند: توهین به حضرت عیسی، حضرت مریم؟عهما؟ و دیگر مقدسات چیزی معمولی است. آن‌ها باید ادبیات مفهومی خود را تغییر دهند و اینکه به‌بهانه آزادی بیان، به مقدسات بشری اهانت کنند، قابل پذیرش نخواهد بود.
وی با اشاره به تصریح مفهوم آزادی در اعلامیه جهانی حقوق بشر گفت: این اعلامیه، برای بشر آزادی قرار داده، مگر اینکه آزار و اذیت دیگران را به دنبال داشته باشد. این اهانت‌ها اگرچه آزار و اذیت جسمی نیست اما آزار و اذیت روحی است که بسیار بدتر از آزار و اذیت جسمی است. قلب بیش از دو میلیارد مسلمان با سوزاندن قرآن به درد آمده، اما این اهانت‌ها کاری است که قطعا نتیجه نخواهد داد.
استاد رمضانی با توصیه به نخبگان و حقوق‌دانان جهان افزود: حقوق‌دانان دنیا این قضیه را بررسی کنند که امری این‌چنینی که باعث آزار و اذیت روحی و روانی بیش از دو میلیارد انسان، بلکه کل پیروان ادیان و تمام بشریت شده، چگونه است؟ اندیشمندان باید وارد میدان شوند و ابعاد مختلف این مسئله بررسی شود. غرب هم باید تکلیف خود را در این حوزه مشخص کند. برخورد دوگانه غرب پذیرفتنی نیست. همه این‌ها درحالی است که پاپ هم گفته، نباید به‌بهانه آزادی بیان، به مقدسات اهانت شود.
استاد حوزه علمیه قم با تصریح به اینکه بحث جرم‌انگارانه بودن توهین به پیامبر و ائمه الهی(ع) در کتاب‌های فقهی ما مفصل بحث شده است، خاطرنشان کرد: زمانی در غرب، اهانت به مقدسات جرم محسوب می‌شد؛ اما امروزه وجود ندارد. اگر غرب، جرم‌ بودن اهانت به مقدسات از جمله به کتاب‌های آسمانی، پیامبران و... را نپذیرد، این امر منجر به اتفاقات و رخدادهای ناگواری در دنیا خواهد شد. سازمان‌های بین‌المللی، سازمان کنفرانس اسلامی، عالمان و اندیشمندان دینی باید در این عرصه حضور پیدا کنند و به‌لحاظ حقوقی بحث جرم‌انگارانه بودن اهانت به مقدسات را مورد بحث قرار دهند و نسبت به این اتفاق اخیر و ناگوار که قلب بیش از چهار میلیارد پیرو ادیان ابراهیمی را رنجیده‌خاطر کرده، باید برای افراد خاطی، اشد مجازات در نظر گرفته شود.
وی با یادآوری سرنوشت سلمان رشدی، نویسنده کتاب آیات شیطانی، افزود: در این توهین‌ها، مسلمانان هم کوتاه نخواهند آمد و اهانت‌کنندگان روز آرامی نخواهند داشت. چه‌بسا نگاه اهانت به مقدسات در کشورهای لائیک و کشورهای سکولار با کشورهای اسلامی و مسلمان متفاوت باشد؛ اما آن‌ها باید بدانند که کشورهای اسلامی و تک‌تک مسلمانان این را برنمی‌تابند و در آینده خواهند دید که چه خبطی مرتکب شده‌اند. جای تأسف است که دولت سوئد هم، با این اقدام جنایت‌کارانه همکاری کرده است.
استاد رمضانی در پایان، ابراز امیدواری کرد: قدرت مسلمانان باید به جایی برسد که در هیچ جای عالم، اهانت به مقدسات به‌هیچ‌وجه تحقق پیدا نکند. کشورهای غربی بدانند، امروزه اسلام به‌عنوان یک قدرت فکری، معنوی و اخلاقی در دنیا مطرح است که می‌تواند در نظام بشری پاسخگوی بسیاری از پرسش‌هایی باشد که غرب در بحران با آن مواجه شده است. امیدوارم در آینده چنین اتفاقاتی در غرب صورت نگیرد؛ چراکه همه این‌ها به ضرر خودشان خواهد بود.

 
  اهانت به قرآن اهانت به علم و معرفت و مواجهه با حقوق و کرامت انسانی استبه گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، استاد علی‌اکبر رشاد نیز در این هم‌اندیشی علمی گفت: اهانت به قرآن اهانت به علم و معرفت و مواجهه با حقوق و کرامت انسانی و آزادی‌خواهی است.
وی افزود: کسی که به قرآن اهانت می‌کند فقط اهانت به یک کتاب مقدس نیست که اهانت به همه ارزش‌ها و خوبی‌هاست.
این استاد حوزه ادامه داد: این جرم به قدری بزرگ است که اشد مجازات، اقل مجازات است.
وی خواستار همفکری و هم‌اندیشی خردورزان و اندیشمندان جهان برای مقابله با اینگونه اهانت‌ها شد و از نهادهای علمی و بین‌المللی خواست تا ابعاد مختلف اینگونه توطئه‌های دشمنان اسلام روشن کنند.

 
  فقهالتقدیس تأسیس شوداستاد احمد مبلغی عضو مجلس خبرگان رهبری هم با اشاره به سابقه اسلام‌هراسی و قرآن‌سوزی از ضرورت احیای هویت دینی سخن گفت و افزود: ضدیتی با کلام خدا وجود دارد تا زمینه عرضه کلام خدا محدود شود.
وی افزود: در اینجا نمی‌توان گفت هجوم به آزادی بیان صورت می‌گیرد. در واقع دشمنان اسلام در پشت آزادی بیان پنهان شده و چیز دیگری را به‌جای بیان قرار می‌دهند و در عمل به فکر و گفت‌و‌گو هجوم می‌آورند.
این استاد حوزه با اشاره به جایگاه قرآن در آموزه‌های دینی گفت: انسان مخاطب قرآن است و بر مکنونات انسانی کار دارد. قرآن بیشترین مطالب را درباره صلح بیان کرده و اختلاف انسانی را برای تعارف یعنی شناخت یکدیگر تجویز کرده است و حتی دشمنی را دلیلی بر خروج از عدالت برنمی‌شمارد.
استاد مبلغی ضمن ارائه پیشنهاد راه‌اندازی فقه‌التقدیس در حوزه‌های علمیه، اظهار داشت: شیعه و سنی لازم است عقاید یکدیگر را بشناسند و لذا به حوزه‌های علمیه هم سفارش کرده‌ایم در این زمینه تلاش کنند. برخی هم معتقدند یک همایشی در این راستا برگزار شود.

 
 دولت سوئد پاسخگو باشدحجت‌الاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانی‌پور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هم با اشاره به اهانت‌های صورت گرفته به ساحت قرآن کریم گفت: این کار نباید بی‌پاسخ بماند که در درجه اول سوئد باید پاسخگو باشد و کشورهای اسکاندیناوی مثل نروژ و دانمارک که مهاجرپذیر هستند، بیشترین آسیب‌ها را در آینده خواهند دید.
وی اضافه کرد: معرفی چهره بی‌پیرایه قرآن از وظایف علمی کشورهای اسلامی است و بازگشت مسلمانان به عناصر قدرت خود همچون قرآن امری ضروری است. امیدوارم این گفت‌و‌گوها منجر به یک راهکار برای مقابله با این اهانت‌ها شد.

 
  پیامدهای کوتاهمدت و بلندمدت جریانهای توهینی دکتر محمود حکمت‌نیا عضو هیأت علمی گروه فقه و حقوق پژوهشگاه گفت: این جریان‌های توهینی پیامدهای کوتاه و بلندمدت دارد و دشمنان اهدافی را در این زمینه دنبال می‌کنند.
وی در بررسی حقوقی این مسئله به چند تقسیم‌بندی اشاره کرد و نکاتی را درباره ابعاد داخلی و خارجی مبانی آزادی بیان مطرح کرد و گفت: تعارضی در اندیشه‌های حقوق بشری مطرح می‌شود مبنی بر این که انسان در بیان آزادی می‌تواند چه بگوید و چگونه بگوید.
حکمت‌نیا افزود: بر اساس مباحث نظری می‌توان گفت، از صدر اسلام گفت‌و‌گوهای انتقادی فراوانی درباره مباحث دین اسلام مطرح شده است، ولی وقتی درباره شیوه بیان سخن می‌گوییم، این نکته اهمیت دارد که اگر کسی بخواهد از شیوه توهین به مقدسات دیگران استفاده کند، آیا بیان محسوب می‌شود یا نه.
وی ادامه داد: در ادبیات قرآنی واژه‌های قول، بیان و صوت وجود دارد و لذا اگر ادبیات به صورت توهین‌آمیز باشد، با فلسفه آزادی بیان منافات دارد. اگر ادبیات به صورت توهین باشد حقیقت کشف نخواهد شد و لذا اگر ادبیات دچار بحث‌های ضداخلاقی شود از نظر نظری و عملی با مشکل روبرو می‌شود.