دکتر زاکانی شهردار تهران، 20تیر با سفر به شهر مقدس قم، با آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی، آیات سعیدی تولیت حرم مطهر بانوی کرامت(س)، حسینی بوشهری رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، اعرافی مدیر حوزههای علمیه و حجتالاسلام والمسلمین عباسی رئیس جامعة المصطفی(ص) بهصورت جداگانه دیدار کرد. ایشان در این دیدارها بر لزوم مواردی همچون؛ توجه شهرداریها به جنبههای «مادی، ظاهری و فرهنگی، معنوی» شهر، اصلاح معضلات فرهنگی شهر، تقویت مساجد و حل مشکلات مردم تأکید کردند.
شهرداریها برای حل مشکلات مردم تلاش کنند
به گزارش خبرگزاری حوزه، حضرت آیتالله مکارم شیرازی، ۲۰تیر در دیدار دکتر زاکانی، اصلاح معضلات فرهنگی شهر را از جمله وظایف مهم شهرداری برشمرده و گفتند: شهرداری تنها در برابر جنبههای مادی و ظاهری شهر مسئول نیست؛ بلکه مسائل فرهنگی و معنوی شهر نیز، از جمله وظایف مهم شهرداری است و تا مسائل فرهنگی اصلاح نشود، مسائل ظاهری نیز اصلاح نخواهد شد.
ایشان رسیدگی و تقویت مساجد را از جمله وظایف فرهنگی شهرداری دانسته و افزودند: مساجد در صدر اسلام کانون تصمیمات کلان و ستاد لشکر اسلام و مرکز عمران و آبادی بود؛ اما بهتدریج از آن هسته مرکزی بودن فاصله گرفته و اکنون تنها، مکانی برای ادای نماز جماعت است؛ لذا باید مسجد جایگاه گذشته خود را بازیافته و تبدیل به یک کانون فرهنگی قوی و الهامبخش گردد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی رسیدگی به محرومان و حل گرفتاریهای آنان را مهم برشمرده و افزودند: ما باید مدافع محرومان باشیم و در جهت حل مشکلات آنان بکوشیم و این هم، نباید بهصورت موضعی باشد.
معظمله تأکید کردند: شهر نباید به قسمت بالاشهر و پایینشهر و یا مرفهنشین و غیرمرفهنشین تقسیم شود و تمامی امکانات برای بالاشهر اختصاص داده شود و پایینشهر محروم باشد.
ایشان مشکل مسکن را از مشکلات جدی دانسته و افزودند: باید طرحهای ملی مسکن که وعده داده شده، تسریع شود تا بخشی از مردم بتوانند از آنها استفاده کنند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی، به مشکلات مستأجران و افزایش اجارهبها اشاره کرده و افزودند: متأسفانه مستأجرها در چنگال مالکهای بیانصاف گرفتار شدهاند که بدون اینکه هیچگونه تغییر و تحولی در ملک ایجاد کرده باشند، رهن و اجارههای خود را مرتب افزایش میدهند که باید برای آن فکر اساسی کرد.
این مرجع تقلید مشکلات شهرنشینی و افزایش روند مهاجرتی از روستاها به شهر را نیز یادآورشده و گفتند: مهاجرت از روستا به شهر باید متوقف شود. زمینه اشتغال جوانان در روستاها فراهم شود تا در روستا ماندگار شوند.
معظمله اعطای کمکهای بلاعوض به محرومان و مستمندان را کافی ندانسته و بر ضرورت فعالسازی و اشتغال آنان تأکید کردند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در پایان شهرداری تهران را دارای اختیارات گسترده خواندند که میتواند با فعالیت بیشتر، در جهت حل مشکلات مردم اقدامات فراوانی داشته باشد.
مسئولان کشور باید کار پخته و قوی انجام دهند
آیتالله سعیدی تولیت حرم مطهر بانوی کرامت(س) هم در این دیدار، با بیان اینکه مسئولان کشور باید کار پخته و قوی انجام دهند و بهگونهای ریلگذاری کنند که کارهای خوبشان ادامهدار باشد، افزود: این سنت خوبی نیست که هر کس مسئولیتی پیدا میکند، بهقدری اوضاع آشفته است که گویا اشخاصی که قبل از او بودهاند، هیچ توجهی به کار و معنویت نداشتند.
نماینده ولی فقیه در استان قم با بیان اینکه ادارات ما از جمله شهرداری باید مانند مسجد باشند که مردم بهراحتی در آن حضور پیدا کرده و مشکل و سؤال خود را با رئیس آن اداره در میان بگذارند و حل کنند، تصریح کرد: شهردار هم، باید شهر را مسجد بداند و برای خدا کار کند و در این صورت، اگر جریانات مختلف هم سر کار بیایند، برای پیشبرد اهداف خود باید مسجد را خراب کنند و این برایشان هزینه دارد.
امام جمعه قم با بیان اینکه مخالفان شما هم، شهروند شما هستند و حسابشان از معاندان جداست، گفت: هرچه شدت کار توحیدی، معنوی و خدمترسانی شما بالا برود، مخالفان جذب میشوند و معاندان هم خود را نشان میدهند و دستشان رو میشود.
امیدافزایی؛ تنها بهواسطه عملکرد مناسب و انعکاس آن در جامعه میسر میشود
به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، آیتالله حسینی بوشهری نیز در این دیدار، ضمن تأکید بر لزوم تقویت اطلاعرسانی نسبت به دستاوردها و اقدامات صورتگرفته، گفت: اگرچه کار باید برای خدا صورت میپذیرد؛ اما برای دلگرم کردن مردم، باید اطلاعرسانیها تقویت شود. متأسفانه اطلاعرسانیها در خور آنچه انجام گرفته، نیست.
رئیس جامعه مدرسین ادامه داد: امیدافزایی، که مقام معظم رهبری -مد ظله العالی- پیوسته بر آن تأکید دارند، تنها بهواسطه عملکرد مناسب و انعکاس گزارش آن در جامعه میسر میشود.
وی خطاب به شهردار تهران افزود: در کارها و فعالیتهای شهرداری، با اولویتبندی و نیازسنجی عمل کنید و از ظرفیت نخبگان استفاده نمایید تا تهران بهعنوان پایتخت جمهوری اسلامی برای سراسر کشور و حتی برای گردشگران خارجی، جنبه الگویی داشته باشد.
امام جمعه قم، خواستار اجرای عدالت و رفع تبعیض در ارائه خدمات شهری به شهروندان شد و اظهار کرد: نباید میان سطح خدمات شهرداری در شمال و جنوب شهر تفاوت وجود داشته باشد.
لزوم رعایت استانداردهای لازم ساخت و سازوی رعایت استانداردهای لازم ساخت و ساز را عامل کاهش صدمات احتمالی در صورت وقوع حوادث طبیعی دانست و تأکید کرد: با توجه به قرار داشتن شهر تهران روی گسل زلزله، باید ساختمانها با استحکام کافی ساخته شوند.
نایبرئیس مجلس خبرگان رهبری، با تأکید بر لزوم تقویت حمل و نقل عمومی و نقش آن در کاهش آلودگی هوا، ابراز کرد: برای اینکه مردم از حمل و نقل عمومی استفاده کنند، باید نسبت به ارائه خدمات و سرویسهای منظم اطمینان پیدا کنند، بهگونهای که برای رفت و آمد آنان در سطح شهر تسهیلات فراهم شود و نیاز به استفاده از خودروهای شخصی پیدا نکنند.
وی ساماندهی معتادان و تکدیگران را مورد تأکید قرار داد و تصریح کرد: زیباسازی چهره شهر، تنها به کاشت گل و گیاه نیست؛ بلکه باید معتادان و تکدیگران نیز با همکاری دستگاههای ذیربط ساماندهی شده و برای مشکلات آنها چارهاندیشی شود.
تأکید بر بهکارگیری معماری اسلامی در مقابل معماری رومی، نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، تکمیل و ساخت بزرگراههای جدید، انتقال کارخانجاتی که ایجاد آلودگی میکنند به خارج از شهر و توجه به مسائل فرهنگی، از دیگر مطالبی بود که آیتالله حسینی بوشهری در حوزه زیباسازی چهره شهر، بر آن تأکید کرد.
مسأله مسکن، مسأله جدی امروز استوی در بخش پایانی سخنان خود، به افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن و اجارهبهاء اشاره و بیان کرد: مسأله مسکن، مسأله جدی امروز است. اجارهها در برخی شهرها تا چند برابر افزایش پیدا کرده و قشر وسیعی از مردم، در تهیه مسکن دچار مشکل شدهاند. مسئولان باید در حل این مشکل تلاش کنند.
شهردار باید فرمانده اصلی معماری در شهر باشد
به گزارش خبرگزاری حوزه، آیتالله اعرافی نیز، ۲۲تیر در دیدار با شهردار تهران، اظهار کرد: تهران جایگاه برجسته و ممتازی دارد که باید به آن توجه شود.
مدیر حوزههای علمیه کشور، با بیان اینکه باید به الگوی معماری و شهرسازی توجه ویژهای شود، عنوان کرد: این موضوع جزء اولویتها و تأکیدات مقام معظم رهبری نیز است.
وی با اشاره به اینکه در گذشته این کشور معماریهای خوبی وجود داشته است، خاطرنشان کرد: معمارهای برجستهای همچون شیخ بهایی، توانسته بودند، آثار ارزشمندی را خلق کنند.
آیتالله اعرافی با بیان اینکه متأسفانه هنوز به مکتب معماری متناسب با اسلام و بهروز دست پیدا نکردهایم، تصریح کرد: علت اصلی این خلأ نیز، جدایی حوزهها و دانشگاههاست.
وی با اشاره به اینکه شهرسازی، معماری و هنر، هدایتگر روح جامعه هستند، یادآور شد: باید گامهای جدیدی در حوزه معماری و شهرسازی برداشته شود تا با ورود به شهرها، حس معنوی و متناسب با سنتها وجود داشته باشد.
مدیر حوزههای علمیه با بیان اینکه شهردار باید فرمانده اصلی معماری در شهر باشد، ابراز کرد: در این مسیر باید شهرداری، دانشگاهها را پای کار آورده و با استفاده از ظرفیت هیأتهای اندیشهورز، به دنبال ایجاد الگوهای جدید باشد.
وی با تأکید بر اینکه باید حوزه و دانشگاه با جدیت بیشتری پای کار شهرداریها بیایند تا الگوهای جدیدی خلق شود، اهتمام بر محوریت مساجد را مدنظر قرار داد و افزود: در شهر تهران، باید حدود ۱۰ هزار مسجد با ۲۰ شاخصه اصلی داشته باشیم که جوانان و نوجوانان در آن حضور داشته باشند.
امام جمعه قم با اشاره به مباحث هنری شهر تهران، اظهار کرد: در بسیاری از شهرهای بزرگ کشور، مباحث فرهنگی از طریق هنر به شهروندان منتقل میشود که باید این موضوع نیز، در دستور کار قرار بگیرد.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه، با بیان اینکه انقلاب اسلامی در هنر تحولاتی ایجاد کرده است، مطرح نمود: ۲۰ هنر جذاب و اسلامی داریم که میتواند، جامعه را متحول کند که باید برای آنها سرمایهگذاری شود.
وی با اشاره به اینکه در این مسیر، نیازمند تولید فکر مستمر هستیم، عنوان کرد: آموزش و پرورش نیز، از نظر منابع و نیروی انسانی با محدودیتهایی مواجه است که باید به آنها کمک شود.
آیتالله اعرافی از امضای تفاهمنامه همکاری حوزه و آموزش و پرورش در موضوعات مختلف؛ ازجمله طرح امین یاد کرد و گفت: شهرداری میتواند از این ظرفیت، برای فرهنگسازی و... نیز استفاده کند.
عضو خبرگان رهبری با بیان اینکه مدارس علمیه باید فعالیتهای بیشتری در جامعه داشته باشند، خاطرنشان کرد: در حوزههای علمیه طرحهای مختلفی داریم که میتواند، با شهرداری همکاری داشته و در جامعه پیادهسازی شود.
مدیر حوزههای علمیه، با اشاره به اینکه فقه معاصر برای فعال کردن فقه سنتی حوزه برای مسائل جدید است، تصریح کرد: در این بخش نیز آمادگی لازم وجود دارد که حوزه، نیازهای فکری و عملی شهرداری را پاسخ دهد.
آیتالله اعرافی با بیان اینکه باید به نخبگان و استعدادهای کشور توجه ویژهای شود، یادآور شد: متأسفانه فرار این استعدادها از کشور زیاد است؛ ولی این افراد ضدانقلاب نیستند؛ بلکه در انتخاب شغل مناسب در کشور با مشکلاتی مواجه هستند.
مدیر حوزههای علمیه کشور در پایان گفت: توزیع عادلانه خدمات در سطح شهر نیز، یک موضوع مهم است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
نمادهای دینی و اخلاقی باید در پایتخت مشهود باشد
به گزارش شفقنا، حجتالاسلام والمسلیمن عباسی هم در این دیدار، با ارائه گزارشی از نحوه تأمین و عملکرد جامعة المصطفی(ص) خطاب به شهردار تهران گفت: مسئولیت شهری مرکز ایران سنگین است و انتظار میرود، در دوره شما الگویی از یک کلانشهر دینی ارائه شود. حتی اگر ما عقبافتادگیهایی از گذشته داشته باشیم که حل آن در زمان کوتاه دشوار باشد؛ اما ارائه یک شهر الگو بهلحاظ ظاهری و معنوی مهم است. کسی که وارد امالقرای جهان اسلام میشود، چنین انتظاری دارد و باید این هدف دنبال بشود. بهلحاظ فرهنگی هم، نمادهای دینی و اخلاقی باید در پایتخت مشهود باشد. در یکی دو سالی که در تهران تردد میکنم، زحمات شهرداری برایمان روشن است. آدم احساس میکند وارد مجموعهای میشود که مسئولانش تعهد و هوشمندی دارند.
رئیس جامعة المصطفی(ص) با بیان اینکه لازم است که برنامه بلندمدتی صورت بگیرد تا امور مورد نیاز تحقق پیدا کند، تصریح کرد: باید از فرصتهای این نهاد که قابل قبول است، استفاده بشود. مثلاً اداره کردن فضاهای عمومی تأثیرگذار است و چهره فرهنگی شهر را دگرگون میکند. ما از غفلتهای چند دهه گذشته آسیب بسیاری دیدهایم. ساختار شهری، معماریها و نحوه طراحی بسیار حساس است. فرصتهای دیگری هم هست که شهرداری باید بهعنوان ظرفیت مکمل خودش حساب کند؛ مثل هیأتها و مساجد که فرصتهایی در اختیار یک مجموعه شهری همسو است.
حوزه، تکیهگاه اصلی شهرداری تهران است
همچنین در این دیدارها شهردار تهران نیز اظهار کرد: در زمان ورود به شهرداری تهران، با یک ایدهآل در ذهن و آن هم، تبدیل شهرداری تهران به یک نهاد انقلابی روبهرو بودیم.
علیرضا زاکانی با اشاره به اینکه در این مسیر به دنبال ایجاد یک سبک زندگی درست در میان شهروندان نیز بودیم، مطرح کرد: همچنین حرکت به سمت شهر هوشمند و الگو نیز، در دستورکار قرار داشت.
شهردار تهران با اشاره به اینکه وجود واقعیتها و آرمانهای مذهبی، به تحول شهرداری تهران منجر شد، یادآور شد: این تحول در منظر اول، رشد شهرداری تهران برای تبدیل به یک نهاد اجتماعی را بههمراه داشت.
زاکانی با بیان اینکه خوشبختانه چگالی دانشها در تهران بالاست، ابراز کرد: در این راستا نیز، اقدامات بسیاری انجام شده است تا به شهر تهران هویت فناورانه بدهیم که در آینده، منجر به عدم خروج فعالان این عرصه از کشور خواهد شد.
شهردار تهران با اشاره به اینکه اولویت اصلی ما، روح شهری است، مطرح کرد: تمام تمرکز خود را بر این قرار دادهایم که روح حاکم در شهر، با محوریت مساجد مناسبت داشته باشد.
زاکانی با بیان اینکه در مسیر روح بخشیدن به شهر، تکیهگاه اصلی شهرداری، حوزه است، عنوان کرد: برنامهریزیهایی انجام شده است تا بتوانیم، بهترین بهرهمندی را از ظرفیت حوزههای علمیه داشته باشیم.