نظام فرهنگی و تربیتی جامعة المصطفی باید در خدمت رویه حوزوی طلاب و دانشپژوهان قرار گیرد
هفدهمین اجلاس مدیران و نمایندگان جامعة المصطفی العالمیه، با موضوع «بازتعریف حضور علمی تربیتی المصطفی در عرصه بینالملل» با سخنرانی حججاسلام والمسلمین قمی معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، عباسی رئیس جامعة المصطفی و دکتر اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، 20تیر در سازمان مرکزی جامعة المصطفی برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین محسن قمی، ۲۰تیر در هفدهمین اجلاس مدیران و نمایندگان جامعة المصطفی، این نهاد حوزوی را از مهمترین قدرتهای نرم جمهوری اسلامی در عرصه بینالملل معرفی کرد و افزود: جامعة المصطفی، با تأسیس دهها مرکز آموزشی و پژوهشی و تربیت دهها هزار فارغالتحصیل و چند صد پژوهشگر برجسته بینالمللی و دانشپژوهانی از ۱۳۰ کشور جهان، قدرت نرم وصفناپذیری را ایجاد کرده است.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، بررسی بازتعریف حضور علمی تربیتی المصطفی(ص) در عرصه بینالملل را حرکتی روبهجلو برای تقویت همافزاییها دانست و اظهار کرد: موجود زنده قدرت انطباق خود را بر مبنای حفظ حیات و مبتنی بر اصول و ناظر به شرایط مختلف پیگیری میکند تا با نگاه دوراندیشانه، اهداف بزرگی را رقم بزند. انتخاب این عنوان مهم، در این شرایط عرصه بینالملل، ابتکاری هوشمندانه است.
وی در ادامه به تحولات عرصه بینالملل و نقش این تحولات در بازتعریف حضور در این عرصه اشاره و با بیان اینکه نظم جدیدی در جهان در حال شکلگیری است، خاطرنشان کرد: تغییر در قدرت حاکم بر جهان در عرصه بینالملل و بازتعریف مفهوم قدرت از قدرت سخت به قدرت نرم، قدرت هوشمند و سپس قدرت شناختی، ازجمله تغییرات مهم در مفهوم قدرت است.
سخنران هفدهمین اجلاس مدیران المصطفی، توجه به تغییرات در کنشگران قدرت بینالمللی را مهم ارزیابی کرد و با بیان اینکه مطمئناً افراد، گروهها و کشورها در مقابل تغییرات نظام بینالملل واکنشهای متعددی از خود نشان میدهند، تصریح کرد: برخی از کشورها صرفاً رویه تماشاگری داشته و حاضرند اجازه دهند، نقششان را دیگران ترسیم کنند و گروهی نیز، مخالف تغییرات بوده، به مقابله با آن خواهند پرداخت؛ ازجمله آن میتوان به کشورهای غربی اشاره نمود.
وی با بیان اینکه جامعة المصطفی(ص) در بازتعریف حضور علمی و تربیتی باید نقش کنشگری را بر عهده داشته، و منافع عام بشریت و آینده کره خاکی را مورد توجه قرار دهد، اظهار کرد: جامعة المصطفی باید جایگاه و نقش خود در عرصه بینالملل را بهصورت کنشگری فعال ترسیم نموده، بازتعریفهای هوشمندی را در راستای رسیدن به افق مفهومی مشترک دنبال کند.
وی بر اهمیت ترسیم ابرراهبرد بازتعریف راهبردها، راهکارها و طرحهای ناظر به شرایط روز تأکید کرد و گفت: باید نقش کنشگرانه و فعال جامعة المصطفی و مسئولیتهای آن، برای ۱۰ سال آینده فعالیت در عرصه بینالملل ترسیم و ادبیات متناسب با این افق را، مبتنی بر تدوین گفتمانی فراگیر مورد توجه قرار دهیم.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، توجه به سنت و میراث حوزههای علمیه در ترسیم افق مفهومی مشترک را بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: در این بازتعریف، نخستین مسأله، تأکید بر هویت و ماهیت حوزوی جامعة المصطفی است. در هویتبخشی به المصطفائیان، همواره باید بر یاری دین و سربازی صاحبالزمان(عج) تأکید داشته باشیم.
وی بر لزوم ارزیابی رویکردها، طرحها و دستاوردهای جامعة المصطفی، ناظر به هویت حوزوی تصریح کرد و با بیان اینکه در نقشآفرینیهای بینالمللی، کمیت و کیفیت را نباید فدای یکدیگر کنیم، اظهار کرد: نظام فرهنگی و تربیتی جامعة المصطفی، باید در خدمت رویه حوزوی طلاب و دانشپژوهان قرار گیرد؛ مهمترین ممیزه و ویژگی امروز المصطفی(ص) معنویت طلاب و دانشپژوهان است؛ همواره باید از این ویژگی اصیل، صیانت کنیم.
وی به تأثیر اصالت دادن به حوزههای مادر در کشورهای مختلف اشاره کرد و گفت: توسعه مراکز پیوسته و نقشآفرینی آموزشی و پژوهشی دانشآموختگان، امر بسیار مهمی در توسعه فعالیتهای معرفتی در عرصه بینالملل است.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به اینکه در بازتعریف حضور علمی جامعة المصطفی، باید به آموزش بانوان توجه ویژهای داشته باشیم، خاطرنشان کرد: توجه به خانواده بزرگ جامعة المصطفی و تقویت ارتباطات عاطفی و معنویت این عزیزان، بسیار مهم و حیاتی است.
وی با بیان اینکه در بازتعریف حضور علمی المصطفی، نباید از تجربیات ارزشمند دانشآموختگان موفق غافل بود، تأکید کرد: در بازتعریف علمی و تربیتی باید تلاش کنیم تا بتوانیم انسانهای برجسته با گستره تأثیرگذاری بالا را تربیت نماییم.
حجتالاسلام والمسلمین قمی، توجه جدی پایاننامههای جامعة المصطفی در پاسخ به نیازی از نیازهای عرصه بینالملل را مهم ارزیابی نمود و اذعان کرد: پایاننامه و رساله دکتری، حاصل عمر یک دانشجو و طلبه است؛ لذا در پیگیری پژوهشهای دانشجویی بهویژه در پایاننامهها و رسالههای دکتری، باید به نیازهای جهان امروز توجه جدی صورت گیرد.
ضرورت بازخوانی تجربیات گذشته و ترسیم برنامههای نو
حجتالاسلام والمسلمین عباسی نیز در این اجلاس، با تقدیر از همه دستاندرکاران برگزاری هفدهمین اجلاس مدیران و نمایندگان جامعة المصطفی العالمیه، با اشاره به موضوع این اجلاس، یادآور شد: در این گردهمایی، به یکی از مسائل مهم روز المصطفی، یعنی بازتعریف حضور این نهاد علمی در عرصه بینالملل میپردازیم. المصطفی بهعنوان یک سازمان پویا، بهصورت طبیعی در حرکت است و در یک نقطه و ایستگاه توقف نخواهد داشت. اقتضای پویایی یک سازمان این است که در هر زمان، نوآوریها و تحلیل شرایط بهگونهای صورت گیرد تا مجموعه بتواند، خود را با واقعیتهای جدید روبهرو نماید.
رئیس جامعة المصطفی العالمیه ایستایی و رکود را یک آسیب جدی برای هر سازمانی دانست و اذعان کرد: المصطفی(ص) بهدلیل فعالیت در عرصه بینالملل، در محیطی متحول و با تغییرات پرشتاب قرار دارد. ما امروز شاهد تحولات سریع در عرصه جهانی هستیم و چارهای نیست، جز اینکه خود را برای چنین تحولاتی آماده نماییم. بنابراین بازخوانی تجربیات گذشته و اصلاح و تکمیل آنها و ترسیم برنامههای نو، یک ضرورت سازمانی برای المصطفی بهشمار میآید.
رئیس جامعة المصطفی بررسی و ارزیابی گذشته و ترسیم آفاق جدید را برای حرکت المصطفی ضروری دانست و افزود: شرایط بینالمللی بر اساس شواهد و قرائن، گویای این واقعیت است که ما در یک مرحله انتقال تمدنی در عالم قرار گرفتهایم. امروز نشانههای افول و زوال تمدن مادی که چند صد سال ادعای سلطه بر عالم را داشته است و رویش و شکلگیری یک تمدن الهی، آشکار است.
جامعة المصطفی در دیپلماسی علمی و فرهنگی کشور نقش ارزشمندی دارد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این اجلاسیه، اظهار کرد: جامعة المصطفی از موفقترین بخشهای فعال جمهوری اسلامی در عرصه بینالملل است. محمدمهدی اسماعیلی صدور انقلاب اسلامی را انعکاس پیام انقلاب و اسلام و نیز تبیین دستاوردهای آن در سراسر گیتی دانست و گفت: با کارنامهای که از جامعة المصطفی سراغ داریم، انقلاب اسلامی، به اندوخته ارزشمند و شبکه گسترده جهانی و بینالمللی دست یافته است که ضمن تربیت نیروهای نخبه علمی در چرخه توسعه منابع انسانی، در گسترش گفتمان انقلاب اسلامی هم بسیار نقشآفرین است.
وزیر فرهنگ با اشاره به اینکه کارها در جامعةالمصطفی در عمق پیگیری شده و بهجرأت میتوان گفت، صد برابر جلوتر از رویکردهای دولتی پیش میرود، بیان کرد: همانطور که آثار فعالیتهای جهادی و با روحیه و انگیزه الهی، چندین برابر آثار رویکردهای صرفاً اداری است، این شبکه گسترده نیز، در حوزه تصمیمگیری و تصمیمسازی نظام اسلامی، بسیار مهم ظاهر شده است.
وی آشناسازی دانشپژوهان عرصه بینالملل با زبان فارسی را افتخاری بزرگ در مسیر ترویج معارف ناب الهی و دستیابی به منابع عظیم اهلبیتی توصیف کرد و گفت: جامعة المصطفی خدمات ارزشمندی را به توسعه فرهنگ ایرانی اسلامی کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه دولت به دنبال جبران عقبماندگی فرهنگی، ریلگذاریها در حوزه حمایت از رویکردهای فرهنگی و تأمین بودجه فعالیتهای فرهنگی است، اظهار کرد: شناسایی چهرههای جدید و فضادهی به مراجع فکری برای تربیت نیروهای فعال در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه، ازجمله رویکردهایی است که گامهای بزرگی در این مسیر برداشته شده است.
وی بر اهمیت تقویت همه بخشهای حوزه فرهنگی کشور ازجمله فرهنگ بینالملل، تصریح کرد و گفت: تأسیس قرارگاه بینالمللی حوزه فرهنگ و تقویت همافزایی فعالان فرهنگی عرصه بینالملل، ازجمله رویکردهایی است که میتوان آن را با پیشتازی مجموعههایی چون جامعة المصطفی دنبال نمود.
تاکنون موفق به تألیف یکصد کتاب به هشت زبان شدهایم
سیداباذر هاشمی، معاون پژوهش دانشگاه مجازی جامعة المصطفی العالمیه هم، در این اجلاسیه با ارائه گزارشی از فعالیتهای علمی و دانشی این دانشگاه، اظهار کرد: این دانشگاه در حال حاضر دارای مجله Pure life اولین و تنها مجله انگلیسیزبان المصطفی است که دارای رتبه B وزرات علوم میباشد. اعضای هیأت تحریریه این نشریه، ۳۸ استاد از ۱۷ ملیت جهان بوده که از این تعداد، ۱۶ نفر واجد رتبه استادتمامی(پروفسور) میباشند.
وی بیان کرد: مطابق با منویات رئیس جامعة المصطفی العالمیه مبنی بر اینکه هر گروه علمی در دانشگاه یک نشریه اختصاصی داشته باشد، معاونت پژوهش دانشگاه، ۵ نشریه جدید دانشجویی به ۴ زبان فارسی، عربی، اردو، آذری راهاندازی کرده که هماکنون سومین شماره آنها منتشر شده است.
هاشمی با بیان اینکه دانشگاه مجازی المصطفی، طی سالهای اخیر بیش از۱۰۰ کتاب تألیفی را به ۸ زبان تدوین و منتشر کرده است، اظهار کرد: معاونت پژوهش دانشگاه مجازی المصطفی، در طول دو سال گذشته، ۳۵ کرسی علمی ترویجی و صدها نشست علمی و کارگاه پژوهشی برگزار کرده است که مهمترین ویژگی این برنامهها، تنوع زبانی و استقبال چندصد نفره اساتید و دانشجویان از این برنامهها میباشد.
نقشآفرینی در فضای شتابنده تغییرات محیطی جهان، نیازمند حرکت در لبه فناوریهای آموزشی است
معاون بینالملل جامعة المصطفی نیز دراین اجلاسیه بر اهمیت توسعه و پاسداشت میراث گذشتگان تأکید نمود و با بیان اینکه گزارشهای مدیران دانشگاه مجازی نشاندهنده حرکت رو به رشد خانواده بزرگ جامعة المصطفی است، اظهار کرد: هر گوشهای از خانواده بزرگ المصطفی، به نتایج ارزشمندی دست یابد، دیگر مجموعهها نیز، از نتایج آن بهرهمند خواهند شد.
حجتالاسلام والمسلمین قنبری، به دیجیتال کردن دستنوشتهها و کتب چاپی، بهعنوان موج دیگری از رویارویی با فضای مجازی و پیشتازی حوزههای علمیه در این امر اشاره و اذعان کرد: حوزههای علمیه در موج دوم رویارویی با فناوریهای نوین، مواجههای حکیمانه و اخلاقی با پدیده فضای مجازی داشتند.
وی با بیان اینکه جامعة المصطفی، در بهرهگیری از ظرفیتهای نوین، باید در لبه فناوریهای آموزشی حرکت کند، اظهار کرد: ما امروز در یک فضای شتابنده تغییرات محیطی قرار گرفتهایم که مکث در آن، آسیبهای زیادی را به دنبال خواهد داشت؛ باید با نگاه به افقهای لبه فناوری، مسیر مدیریت این ابزارها و تکنولوژیها را برای ارتقای دانش معرفتی جهان در پیش بگیریم.
حجتالاسلام والمسلمین قنبری، بر اهمیت بومیسازی فضای مجازی در جایجای نمایندگی و در عرصههای مختلف شکل، محتوا و پشتیبانی تأکید و خاطرنشان کرد: هر منطقه باید محتوای دینی را در قالبهای متنوع فرهنگ ملل و با رنگ و بویی متناسب با نیازهای مناطق، بازتعریف و از فعالسازی نیروی انسانی بومی و شکلدهی منطقهای، با آموزشهای مجازی، حداکثر استفاده را داشته باشد.