printlogo


printlogo


معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه
آیین‌نامه مشترکی برای صدور مجوز و فعالیت‌های تبلیغی تدوین شد

معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه گفت: بعد از جلسات گوناگون، آیین‌نامه مشترکی برای صدور مجوز و فعالیت‌های تبلیغی تدوین شد تا همه نهادها و گروه‌های جهادی، بر اساس یک قاعده مجوز بگیرند و به نقطه‌ای خاص اعزام شوند.
حجت‌الاسلام والمسلمین حسین ملانوری در نخستین نشست هم‌اندیشی «تبلیغ، چالش‌ها و راهکارها» که در اداره‌کل اعزام مبلغ سازمان اوقاف و امور خیریه در شهر مقدس قم برگزار شد، اظهار کرد: دبیرخانه شورای هماهنگی تبلیغ با جدیت به کار خود مشغول است و نمایندگانی از همه نهادهای فرهنگی و تبلیغی در آن عضو هستند.
وی با بیان اینکه هماهنگی کامل همه مجموعه‌های تبلیغی دشوار است؛ ولی در بخشی از کارها هماهنگی خوبی شکل گرفته است، ابراز کرد: در حال حاضر سه نماینده از حوزه علمیه، دفتر تبلیغات و سازمان تبلیغات در شورای «همت» حضور دارند که بیش از دو سال از شکل‌گیری آن می‌گذرد و ۳۰۰ جلسه هم برگزار کرده که شامل جلسات اصلی شورا و نیز کمیته‌های جنبی است.
معاون تبلیغ حوزه‌های علمیه به شورای «همت» اشاره و ادامه داد: شورای همت در دو بخش همکاری‌ها را سامان‌دهی می‌کند که بخش نخست، به آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها مربوط است تا تداخلی به وجود نیاید.
حجت‌الاسلام والمسلمین ملانوری تصریح کرد: بعد از جلسات گوناگون، آیین‌نامه مشترکی برای صدور مجوز و فعالیت‌های تبلیغی تدوین شد تا همه نهادها و گروه‌های جهادی بر اساس یک قاعده مجوز بگیرند و به نقطه‌ای خاص اعزام شوند.
معاون تبلیغ حوزه‌های علمیه، با بیان اینکه بر این اساس، گروه‌های تبلیغی محدوده جغرافیایی خاصی را در شهر، استان یا کل کشور زیر پوشش می‌گیرند، گفت: در بخش‌های اعزام، نظارت و تبلیغ مجازی و آموزش مهارت‌های کاربردی هم کمیته‌های مختلفی شکل گرفته است.
وی به بخش دوم که شامل هماهنگی‌های موردی است، اشاره و ابراز کرد: در واقع این بخش مربوط به مناسبت‌های تبلیغی است و سه مجموعه حاضر در شورا را هماهنگ با هم پیش برده است.
حجت‌الاسلام والمسلمین ملانوری، با بیان اینکه مقرر شده است، از این پس از شهر قم، فقط اعزام به‌صورت تخصصی باشد، تصریح کرد: در مجموع بیش از ۲۵ هزار اعزام مبلغ طی ماه رمضان امسال صورت گرفته که اگر مبلغان امین و مستقر را هم در نظر بگیریم، حمایت از ۶۰ هزار نفر مبلغ صورت گرفته است.
معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه افزود: به این ترتیب حوزه‌های علمیه، سازمان اوقاف و دفتر تبلیغات در حقیقت، یک مجموعه تبلیغی به‌شمار می‌روند و تفاوتی بین مبلغان آنها نیست؛ ضمن اینکه مردم هم تفاوتی قائل نمی‌شوند و مبلغ دینی را به‌همین عنوان می‌شناسند؛ نه اینکه از کدام مرکز اعزام شده باشد و اگر کار خوبی صورت بگیرد، می‌گویند: حوزه علمیه عملکرد موفقی داشته و اگر هم نتیجه خوبی حاصل نشود، همین حرف زده می‌شود.
 
 
  با ساختارهای موجود هماهنگی میان نهادهای تبلیغی دشوار استمعاون فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه هم در این نشست، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب خواستار تقسیم کار میان دفتر تبلیغات و سازمان تبلیغات شده‌اند که این مسئله به اطلاع رؤسای سازمان‌ها هم رسیده؛ ولی هنوز جلسه مشترکی در این زمینه تشکیل نشده است.
حجت‌الاسلام والمسلمین سعید روستا‌آزاد افزود: مجموعه اوقاف هم در زمینه تبلیغ اقدامات گسترده‌ای دارد که البته ساختار مربوط به خودش را دارد؛ ولی می‌توان بین این سازمان و دیگر نهادهای تبلیغی نیز هماهنگی ایجاد کرد.
وی گفت: گاهی مبلغانی که دوره‌های مختلفی را در این دفتر دیده‌اند، برای اینکه بتوانند در سازمان اوقاف پرونده داشته باشند، باید مجدداً همین دوره‌ها را در اوقاف بگذرانند. گاهی هم ساختارهای اداری و رسمی، اجازه هماهنگی لازم را نمی‌دهد و خروجی جلسات، به هماهنگی قابل قبولی نمی‌انجامد.
 
 
  وجود 4 هزار پرونده فعال تبلیغی در سازمان اوقاف معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف هم در این نشست با بیان اینکه این سازمان در عرصه اعزام مبلغ، محور کار را بقاع متبرکه امامزادگان در سراسر کشور قرار داده است، افزود: مبلغان اعزامی و بومی در این اماکن مقدسه حضور دارند که شامل ائمه جماعات ثابت هم می‌شوند که تعداد آنها در کشور به ۷۰۰ نفر می‌رسد.
حجت‌الاسلام والمسلمین غلامرضا عادل، با بیان اینکه مبلغانی از قم هم، در مناسبت‌های مختلف به شهرهای مختلف اعزام می‌شوند، گفت: بیش از ۴ هزار نفر مبلغ دارای پرونده فعال تبلیغی در سازمان اوقاف هستند؛ البته از دهه ۶۰ تاکنون، ۱۲ هزار پرونده تبلیغی در این سازمان تشکیل شده است.
وی ادامه داد: حوزه‌های علمیه مراکز استانی هم، مبلغان روحانی را تربیت می‌کنند که در این عرصه فعال هستند و به‌صورت میدانی، اقدام به تبلیغ دین می‌کنند که همکاران اوقاف، سازمان‌دهی شده‌اند و دوره‌های آموزشی برای آنها برگزار شده است.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه، با تأکید بر تأمین زیرساخت‌های تبلیغ برای مبلغان، عنوان کرد: باید در تعامل با سازمان تبلیغات، دفتر تبلیغات و حوزه‌های علمیه، به هماهنگی کافی در زمینه حق‌التبلیغ و زمان‌بندی اعزام‌ها برسیم و به‌عبارتی ید واحده برای ثمربخشی بیشتر تبلیغ ایجاد شود.
 
 
  نقشه تقسیم کار نهادهای تبلیغی تدوین شودحجت‌الاسلام والمسلمین عزت‌زمانی نیز در این نشست اظهار کرد: در نظام‌های دستگاهی، این یک حالت طبیعی است که باید تقسیم کار صورت بگیرد و رهبر معظم انقلاب هم بر آن تأکید کرده‌اند.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی، با بیان اینکه هماهنگی کامل، امری ایده‌آل برای نهادهای تبلیغی است، گفت: البته مدیرانی در حال حاضر بر سر کار هستند که به دنبال این هماهنگی بوده و هر یک، به‌نحوی کار را شروع کرده‌اند. وی ادامه داد: لازم است، دستگاه‌های تبلیغی این اراده را داشته باشند که یک نقشه مشترک برای تقسیم کار تدوین کنند و به‌نظرم، اگر حتی نیمی از آن اجرایی شود، عملکرد موفقی خواهیم داشت.
حجت‌الاسلام والمسلمین عزت‌زمانی با بیان اینکه نقش هر یک از دستگاه‌های تبلیغی در این نقشه باید مشخص باشد، گفت: هر نهاد هم ظرفیت‌هایی دارد که می‌تواند، با خودش به میدان بیاورد و اگر تقسیم کاری صورت گرفت، نهاد دیگر ورود مدیریتی نداشته باشد.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی خاطرنشان کرد: می‌توان این تقسیم‌بندی را بر مبنای نقشه جغرافیایی، کارکردی یا دیگر موضوعات انجام داد و البته اراده برای اجرای آنها از اهمیت زیادی برخوردار است.
گزارش: رحیم کریمی