printlogo


printlogo


آیت‌الله‌العظمی سبحانی در مراسم افتتاح دارالتفسیر شیخ طبرسی(ره)
هیچ کتابی به‌اندازه قرآن در جهان مورد بحث قرار نگرفته است
این مرجع تقلید گفتند: اگر همه گفته‌ها و نوشته‌هایی را که در مورد قرآن وجود دارد، در یک جا جمع کنیم، یک کتابخانه بسیار بزرگی را تشکیل می‌دهد و عجیب این است که هنوز هم، جای بحث در مورد این آیات نورانی باقی است و هر تفسیری که نوشته می‌شود، یک نوآوری جدیدی دارد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد مقدس،  حضرت آیت‌الله‌ جعفر سبحانی، در مراسم افتتاح دارالتفسیر شیخ طبرسی(ره) که با حضور حجت‌الاسلام و‌المسلمین مروی تولیت آستان قدس رضوی و جمعی از چهره‌های قرآنی، مفسران و فرهیختگان عرصه‌های قرآنی کشور در محل مرقد علامه شیخ طبرسی(ره) واقع در جنب باغ رضوان برگزار شد، با اشاره به آیه ۸۸ سوره مبارکه اسراء ]قل لئن اجتمعت الإنس والجن علی أن یأتوا بمثل هذا القرآن لا یأتون بمثله ولو کان بعضهم لبعض ظهیرًا[؛ (بگو اگر انس و جن با هم جمع شوند که سخنی همانند این قرآن را بیاورند، همانند آن‌را نخواهند آورد هر چند یکدیگر را در این کار کمک کنند)، بیان کردند: قرآن کریم سخن خداوند است و از آنجا که خدا وجودی لایتناهی است، سخن او نیز لایتناهی است و برای معانی آن پایانی وجود ندارد.
ایشان تصریح کردند: هیچ کتابی به‌اندازه قرآن در جهان مورد بحث قرار نگرفته است؛ حتی تورات و انجیل که کتب مقدس و قابل احترامی هستند. اما قرآن از همان زمانی که بر قلب مبارک رسول‌خدا(ص) نازل شد، از جهات مختلف مورد توجه همه علما و بزرگان بوده و حتی کلمات آن نیز شمرده شده است.
معظم‌له افزودند: اگر همه گفته‌ها و نوشته‌هایی را که در مورد قرآن وجود دارد، در یک جا جمع کنیم، یک کتابخانه بسیار بزرگی را تشکیل می‌دهد و عجیب این است که هنوز هم، جای بحث در مورد این آیات نورانی باقی است و هر تفسیری که نوشته می‌شود، یک نوآوری جدیدی دارد.
این مرجع تقلید با اشاره به مباحثی درباره نام و شهرت، محل تولد و زندگی و تاریخ وفات شیخ طبرسی(ره)، در ادامه به تفسیر مجمع‌البیان که توسط این عالم شیعی تألیف شده، اشاره و اظهار کردند: مجمع‌البیان فی تفسیر القرآن، از مهم‌ترین تفاسیر قرآن کریم و تألیف شیخ طبرسی است که ایشان از سال ۵۳۰ شروع به تألیف این کتاب کرده و در سال ۵۳۷ آن را به اتمام رسانده است.
معظم‌له بیان کردند: این مفسر بزرگ قرآنی در تألیف مجمع‌البیان از خود ابتکار عمل بسیاری نشان داده، به‌گونه‌ای که حتی مخالفان هم، به بزرگی این تفسیر اذعان کرده و آن را ستوده‌اند. این کتاب را، هم مخالفان و هم موافقان بدون اینکه تنشی ایجاد شود، می‌خوانند.

 
  تمجید علمای اهل تسنن از آثار شیخ طبرسی(ره)حضرت آیت‌الله سبحانی ابراز کردند: این مهم است که ما بتوانیم، آثاری تولید کنیم که اگر به مجامع علمی دنیا فرستاده شود، بتواند همه را راضی کند و تنش هم ایجاد نکند؛ مانند کتاب مجمع‌البیان شیخ طبرسی که حتی فردی مثل شیخ عبدالمجید که قبل از شیخ شلتوت رئیس دانشگاه الازهر مصر بوده و علاقه‌ای به شیعه ندارد نیز، این کتاب را بسیار تعریف و تمجید کرده است.
ایشان بیان کردند: از جمله ویژگی‌های مرحوم شیخ طبرسی این است که ایشان، حجاب تعاسر را که برخی از علما دچار آن می‌شوند، نداشتند؛ یعنی در برابر نظر دیگر علما خضوع داشتند؛ به‌طوری که بعد از دیدن کتاب کشاف، کتابی با عنوان «الجوامع الجامع» را که گلچینی از تفسیر الکافی الشافی، کشاف و مجمع‌البیان است، تألیف کرد که این کتاب حاوی نکات اختلافی موجود بین این دو کتاب[الکافی الشافی و مجمع‌البیان] بود.
معظم‌له در ادامه به برخی دیگر از ویژگی‌های تفسیر مجمع‌البیان اشاره و عنوان کردند: این کتاب برای انواع علوم از جمله لغات قرآن، مسائل کلامی، مسائل فقهی و... نیز مفید است و بهترین مباحث در زمینه این علوم را می‌توان در این تفسیر ارزشمند پیدا کرد.
این مرجع تقلید افزودند: شیخ طبرسی(ره) آثار دیگری نیز دارد که از جمله آنها می‌توان به کتاب «اعلام الوری باعلام الهدی» اشاره کرد که دارای چهار رکن است که رکن اول آن، به پیامبر اکرم(ص)، رکن دوم آن به امیرالمؤمنین(ع)، رکن سوم آن به سایر ائمه هدی تا امام حسن عسکری(ع) و رکن چهارم به امام زمان(عج) اختصاص دارد.

 
  پایگاهی برای تربیت نسل قرآنیحضرت آیت‌الله سبحانی که در مراسم افتتاح دارالتفسیر شیخ طبرسی(ره) سخنرانی می‌کردند، خاطرنشان نمودند: دارالتفسیر شیخ طبرسی(ره) که به نام این مفسر قرآنی تأسیس شده، باید به مرکزی برای نشر علوم قرآنی و همچنین مرکزی برای تربیت نسل قرآنی و حافظان قرآن کریم به‌ویژه حافظان نونهال تبدیل شود.
ایشان اذعان کردند: تربیت حافظان قرآنی کودک و نوجوان و فرستادن آنها به محافل قرآنی جهان اسلام به‌ویژه در سرزمین عربستان و هنگام برگزاری مناسک حج و عمره، تأثیر بسیاری در  معرفی مکتب تشیع به جهان اسلام دارد.
گفتنی است، این مرکز قرآنی با هدف گسترش فعالیت‌های قرآنی در حرم مطهر رضوی، اعتلای فرهنگ قرآنی و رشد معنویت در جامعه و جهان اسلام تأسیس شده است. دارالتفسیر شیخ طبرسی(ره) با دارا بودن بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ جلد کتاب در زمینه تفسیر قرآن و اجرای برنامه‌های متنوع سخنرانی و تفسیر قرآن کریم، همه‌روزه پذیرای علاقه‌مندان به مباحث تفسیری قرآن کریم در سنین مختلف خواهد بود.