printlogo


printlogo


نخستین جلسه هم‌افزایی ویکی‌های اسلامی و معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه
پژوهش در قالب‌ها و ساختارهای مختلف جریان دارد و در روزگار معاصر، دانشنامه‌های مجازی به‌عنوان یکی از منابع پژوهشی و مصادر کسب اطلاع اصناف مختلف جامعه، مورد رجوع قرار می‌گیرند. در عرصه علوم اسلامی و به‌ویژه توسط نهادهای مردمی و غیرمردمی در جمهوری اسلامی ایران، ویکی‌های متعددی فعال می‌باشند و همچنین با توجه به محدودیت‌ها و اعمال غرض‌هایی که در دانشنامه‌های عام یا غیراسلامی مانند ویکی‌پدیا جریان دارد، معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه در راستای تقویت عنصر پژوهش و تحقیق در ویکی‌های اسلامی و هم‌گرایی این نوع دانشنامه‌های مجازی، اولین جلسه مشترک هم‌افزایی با ویکی‌های اسلامی را در تاریخ 24 اردیبهشت 1402 با حضور معاون پژوهش حوزه و عده‌ای از مسئولان مربوطه معاونت و تعدادی از نمایندگان ویکی‌های اسلامی برگزار نمود.

در این جلسه نمایندگان دانشنامه‌های مجازی دعوت‌شده ضمن بیان برخی ظرفیت‌ها و چشم‌اندازهای مجموعه‌های خود و نیز گزارش آماری فعالیت‌های صورت‌گرفته، از برخی اشکالات و کاستی‌های این عرصه یاد نمودند.
یکی از مسائلی که در این جلسه بر آن تأکید شد، پررنگ شدن نقش ویکی‌ها در تقویت تولیدات علمی مبتنی بر نگره‌های اسلامی است.
چنان‌که بحث ایجاد سازوکار مهم درباره ارتباط ویکی‌ها با یکدیگر برای هم‌افزایی و تقویت یکدیگر و نیز جلوگیری از موازی‌کاری یا رفع تناقض‌های ویکی‌های اسلامی مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت.
رسمیت‌بخشی به ویکی‌ها از سوی شورای اعطای مجوزهای مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه و نیز ثبت سوابق پژوهشی محققان ویکی‌نویس فعال به‌همراه حمایت معنوی از پژوهش‌های صورت‌گرفته توسط ویکی‌نویس‌های مستقل و غیرمستقل  و تصدی‌گری معاونت پژوهش در امر ویکی‌های اسلامی، از دیگر مباحثی بود که مطرح شد و به‌عنوان یک ابزار مؤثر و مشوق در تقویت این فرایند، مورد تأکید قرار گرفت.
در این نشست همچنین بحث برگزاری کارگاه‌های ویژه برای تقویت فن ویکی‌نویسی و نیز راهکار تشویق طلاب برای ورود بیشتر در عرصه ویکی‌نویسی به‌عنوان یک دانشنامه مجازی مورد رجوع فراوان و همچنین توجه به تدوین و تقویت مدخل‌های مرتبط با حاکمیت نظام اسلامی و نیز زمینه‌سازی ایجاد هوش مصنوعی مورد بحث و گفت‌وگو واقع شد.
حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی، معاون پژوهش حوزه‌های علمیه نیز در این نشست، ضمن تشکر از فعالیت‌ها و خدمات نهادهای وابسته به ویکی‌ها و همچنین  تقدیر از اشخاص حقیقی و طلاب جهادی در عرصه ویکی‌نویسی، به بیان ظرفیت‌های معاونت پژوهش در تعامل با ویکی‌ها و اعتباربخشی به نویسندگان آن پرداخت.
وی ضمن اشاره به ظرفیت دبیرخانه حمایت از طرح‌های پژوهشی در معاونت پژوهش حوزه، در راستای حمایت از پژوهش‌های مورد نیاز نظام و جامعه اسلامی، بر ضرورت هم‌افزایی، تعامل و همکاری بین ویکی‌ها تأکید کرد و برنامه‌ریزی برای استمرار تقویت عنصر پژوهش در ویکی‌های اسلامی را مورد اشاره قرار داد.
معاون پژوهش حوزه‌های علمیه، همچنین به ایجاد تعامل سازنده میان کاربران ویکی‌نویس اشاره و تاکید کرد: باید ویکی‌های اسلامی در بستری جامع فعالیت داشته باشند تا ضمن هم‌افزایی و ارتقای کیفی، نظم اطلاع‌رسانی و تبلیغی جامعی برای آنها شکل بگیرد.
حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی، همچنین ضمن تأکید بر غنی‌سازی عنصر پژوهش، بیان کرد: مرجعیت علمی ویکی‌های اسلامی، منوط به کاهش و نهایتاً رفع عیوب و اشکالات این ویکی‌ها و رشد کمی و کیفی آنهاست.
گفتنی است، در این نشست، علاوه بر معاون پژوهش حوزه‌های علمیه، مدیر مراکز و واحدهای پژوهشی و تعدادی از کارشناسان این معاونت و نمایندگان و مسئولان ویکی‌شیعه، ویکی‌فقه، امامت‌پدیا، ویکی‌نور، ویکی‌‌زندگی، ویکی-پرسش، ویکی‌وحدت، ویکی‌حوزه، ویکی علوم اسلامی، اسلامیکا، ویکی‌پاسخ و مدرسه فقاهت قم حضور داشتند.
لازم به ذکر است، معاونت پژوهش حوزه، سلسله ‌نشست‌های بعدی با مسئولان، نمایندگان ویکی‌های اسلامی را در دستور کار آتی خود قرار داده است.