printlogo


printlogo


آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی
باید اتاق فکر دشمنان را بشناسیم
این مرجع تقلید گفتند: درباره تغییر کتاب‌ها، خود حوزه باید در این زمینه فتوا بدهد و این مهم، باید به دست اساتید و خبره‌های حوزه انجام شود؛ ولی این طبقه‌بندی هم لازم است که اگر کسی خواست، واعظ شود و سخنران، با کسی که می‌خواهد مدارج علمی حوزه را طی کند، فرق داشته باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء، حضرت آیت‌الله جوادی آملی، در دیدار جمعی از اساتید سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم که در بیت معظم‌له برگزار شد، بیان کردند: حوزه مانند بعضی از مراکز، گاهی فراز و فرودی دارد که بزرگان و اساتید حوزه علمیه، باید بدانند که الآن در چه مقطعی هستیم و با توجه به زمان، مسائل علمی و فرهنگی را به پیش ببرند.
ایشان گفتند: حوزه گاهی در اوج بود و قدرت این را داشت که اصل دین و کشور را حفظ می‌کرد و در مقطعی حوزه آسیب دید؛ مانند دوران رضاخانی که بیشتر حوزه‌های علمیه ایران تعطیل شده بودند و لذا شناخت زمان، برای برنامه‌‍ریزی‌های حوزه اهمیت دارد؛ چراکه آنچه بر حوزه می‌گذرد، جدای از جریان عمومی جهان نیست! شاید هیچ‌کس فکر نمی‌کرد، روزی قرآن و مسجد را بسوزانند و به پیغمبر(ص) اهانت کنند. الآن این فضای تاریک کل منطقه را آلوده کرده و یکی از آنها هم، آسیبی است که به حوزه‌ها وارد می‌شود.
این مرجع تقلید تصریح کردند: اصل بعدی این است که بدانیم، در تمامی دوران‌ها، خداوند متعال حافظ بود و به ما هم فرمود که «خذوا ما آتیناکم بقوة» و وقتی از امام سؤال کردند که «بقوة الابدان أو بقوة فی‌القلب؟»، امام فرمود: «فیهما جمیعا»؛ یعنی هم با قوه بدن و هم با قوه روح و قلب؛ هم از لحاظ فکری و هم از لحاظ بدنی باید تلاش نمود و از دین حفاظت کرد.
معظم‌له افزودند: در یکی از جنگ‌ها هنگامی که حضرت امیر(ع) پرچم را به دست فرزندشان ابن‌حنفیه دادند، به او فرمودند: «ارم ببصرک اقصی القوم»، تنها این دشمنی را که در مقابل تو ایستاده است نبین؛ بلکه نگاهت به اتاق فکر دشمن در شام باشد؛ چشمتان به این باشد که اتاق جنگ کجاست. کسی که در کربلا مقابل امام حسین(ع) قرار گرفته بود، کسی بود که ظاهر‌الصلاح بود؛ به ظاهر نماز پنج‌گانه را هم به جماعت می‌خواند؛ اما در کوفه ابن‌زیاد بود و در شام یزید؛ لذا فرمود: این شخص مقدس و نمازخوان را در کربلا نبین؛ بلکه نگاهت به شام و اتاق فکر دشمن باشد. ما الآن در چنین وضعیتی هستیم که باید اتاق فکر دشمن را بشناسیم.
این مفسّر بزرگ قرآن کریم اظهار کردند: خداوند همان‌طور که در جنگ سخت و جنگ هشت‌ساله دفاع مقدس، ما را یاری و به‌خوبی اداره کرد، در جنگ نرم که علیه حوزه و دین و دیانت هست نیز، یقیناً دین را حفظ می‌کند؛ ولی ما موظف هستیم با دقت و با عظمت و با اعتماد به نصرت الهی، این دین را یاری کنیم.
معظم‌له ابراز کردند: در دعاها به ما آموختند که خدایا! تو که دینت را حفظ می‌کنی، چرا به دست ما نباشد: «أن تجعلنی ممن تنتصر به لدینک و لا تستبدل بی ‌غیری»، این نوع درخواست، درخواست دنیایی نیست؛ لذا باید دعا و تلاش کنیم تا خداوند دین خودش را به دست ما حفظ کند.
حضرت آیت‌الله جوادی آملی در پایان، درباره تغییر کتب حوزوی، گفتند: درباره تغییر کتاب‌ها، خود حوزه باید در این زمینه فتوا بدهد و این مهم، باید به دست اساتید و خبره‌های حوزه انجام شود؛ ولی این طبقه‌بندی هم لازم است که اگر کسی خواست، واعظ و سخنران شود، با کسی که می‌خواهد مدارج علمی حوزه را طی کند، فرق داشته باشد؛ ولی بدانید که حوزه را با استوانه‌های علمی می‌شود، نگه داشت و لذا کسی که می‌خواهد، از ارکان حوزه باشد، باید دستش از مطالب علمی پر باشد!