روزه حقیقی
از نظر قرآن قبولى اعمال بندگان، مشروط به وجود خلوص در آنهاست. عملىکه به انگیزه تقرب به خداوند انجام شود، اگر با خلوص همراه باشد، پذیرفته است. خداوند در قرآن کریم مىفرماید:
[یَاأیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَاتُبطِلُوا صَدَقَاتِکُم بِالمَنِّ وَالاذَى کَالَّذِی یُنفِقُ مَالَهُ رِئَاءَ النَّاسِ وَلَایُؤمِنُ بِاللهِ وَالیَومِ الآخِرِ](بقره:264)؛ اى کسانىکه ایمان آوردهاید، صدقههاىخویش را با منّت نهادن و آزار رسانیدن باطل نکنید؛ مانند کسىکه اموال را از روى ریا و خودنمایى انفاق مىکند و به خداوند و روز قیامت ایمان ندارد.
قرآن در این آیه کریمه هشدار مىدهد که خدمتهاىخود را با منّت، باطل نکنید و در اعمال خود، ریا و تظاهر نداشته باشید. اگر تظاهر و خودنمایىدر عملى باشد، علاوه بر آنکه آن عمل باطل است، گناه آن در حد کفر به خداوند و بىایمانى نسبت به جهان آخرت است. بنابراین، چنانچه در روزه خلوص وجود نداشته باشد، جز تشنگى و گرسنگى فایدهاى براى روزهدار نخواهد داشت. اگر شخصى براى ستایش مردم و خودنمایى و ریا روزه بگیرد، روزه او نهتنها باطل است؛ بلکه گناه آن در حد کفر به پروردگار عالمیان است.
حضرت على(ع) فرمودند:
«کَم مِن صَائِمٍ لَیسَ لَهُ مِن صِیامِهِ إلّا الجُوعُ وَالظّمَاءُ وَکَم مِن قَائِمٍ لَیسَ لَهُ مِن قِیامِهِ إِلَّا السَّهَرِ وَالعَنَاءَ، حَبَّذا نَومُ الاکیَاسِ وَ إِفطَارُهُم»؛ چهبسا روزهدارى که از روزهاش جز تشنگى نصیبى ندارد و چهبسا شبزندهدارى که جز رنج و سختى بهرهاى نمىبرد. چه خوش است خواب هوشمندان و افطار آنان.
در قرآن کریم خداوند خطاب به پیامبراکرم(ص) مىفرماید:
]قُل إِنَّمَا أعِظُکُم بِوَاحِدَةٍ أن تَقُومُوا لِلَّهِ مَثنَى وَ فُرَادَى ثُمَّ تَتَفَکَّرُوا](سبأ:46) بگو شما را به یک چیز اندرز مىدهم: دو نفر دو نفر و یکیک براىخدا قیام کنید و سپس بیندیشد.
این آیه کریمه همگان را به قیام براى خدا که همانا انجام دادن خالصانه اعمال براى خداست، دعوت مىکند و آن را اندرز یگانه و موعظهبخش بشریت معرفى مىکند.
اگر در یک ظرف غذا مقدار کمى مواد آلوده ریخته شود، محتویات ظرف هرچند غذاى خوشمزهاى باشد، غیرقابل استفاده مىشود. ریا و تظاهر هم اینچنین است. اگر در نماز، روزه و هر عمل عبادى دیگر ذرّهاى ریا و تظاهر وجود داشته باشد، آن اعمال ارزش خود را از دست مىدهند و مورد قبول درگاه احدیّت قرار نمىگیرد. قرآن شریف مىفرماید:[صِبغَةَ اللهِ وَمَن أحسَنُ مِنَاللهِ صِبْغَةً](بقره:138)؛ این است نگارگرى الهى و کیست خوشنگارتر از خداوند؟
اگر انسان بتواند به گفتار و کردار خود رنگ خدایى بدهد، عمل او باارزش مىشود و نزد خداوند ارج و بها پیدا مىکند. چنانچه روزهدار با خلوص نیّت و تنها بهخاطر خشنودى پروردگار روزه گرفت، مىتواند در وقت افطار بگوید:
«أللَّهُمَّ لَکَ صُمتُ وَعَلَى رِزقِکَ أفطَرتُ وَعَلَیکَ تَوَکَّلتُ»؛ خدایا فقط براىتو روزه گرفتم و با روزىتو افطار مىکنم و تنها بر تو توکّل مىکنم.
آدمى با پر و بال اخلاص، مىتواند به عالم ملکوت پرواز کند و به جایى برسد که جز خدا نبیند. وقتى همه افکار و اعمال انسان نور خدایى داشته باشد، شیطان نمىتواند او را فریب دهد. همانگونه که در قرآن کریم آمده است:
[إِنَّهُ لَیسَ لَهُ سُلطَانٌ عَلَى الَّذِینَ آمَنُوا وَعَلَى رَبِّهِم یَتَوَکَّلُونَ] (نحل:99) شیطان را بر کسانىکه ایمان آوردهاند و بر خدا توکّل مىکنند، تسلّطى نیست.
در روایتىآمده است:
«النَّاس کُلُّهُم هَالِکُونَ إلَّا العَالِمُونَ وَالعَالِمُونَ کُلُّهُم هَالِکُونَ إِلَّا العَامِلُونَ وَالعَامِلُونَ کُلُّهُم هَالِکُونَ إِلَّا المُخلصُونَ وَالمُخلصُونَ فِی خَطَرٍ عَظِیمٍ»؛ همه مردم در معرض هلاکت قرار دارند؛ جز انسانهاىعالم و آشناىبه دین. عالمان همگى در معرض هلاکت هستند، جز عملکنندگان به دین. عمل کنندگان نیز، همگىدر معرض هلاکت هستند، جز مخلصان و مخلصان نیز، در موقعیتى سترگ(سخت) قرار دارند.
انسانهاى مخلص در معرض خطر شیطان قرار مىگیرند. شیطان با وسوسه پیوسته خود، مىکوشد تا با وارد کردن نوعى ریا و تظاهر، ارزش اعمال مؤمنان مخلص را از بین ببرد. ارزش یک ماه روزه، تلاوت قرآن و نماز شب، اگر با غرور، ریا و خودنمایى همراه شود، از میان مىرود.
در قرآن کریم آمده است که شیطان به خداوند عرض مىکند:
[قَالَ فَبِعِزَّتِکَ لَاغوِیَنَّهُم أجمَعِینَ إِلّا عِبَادَکَ مِنهُمُ المُخلَصِینَ] (ص:82-83) گفت: بهعزّت تو سوگند که همگان را گمراه مىکنم؛ مگر آنها که از بندگان مخلص تو باشند.
بندگان مخلَص کسانى هستند که خداوند متعال بر قلب و روح آنان حاکم است و عبادتهاى آنان فقط براى تقرب به حقتعالى و لقاى پروردگار است. کسى که خداوند بر دلش حاکم شده باشد، دیگر هوىوهوس به قلب او راه نمىیابد، افکار و خواطر شیطانى به ذهن او وارد نمىشود و در خطر وسوسههاى شیطان قرار نمىگیرد؛ زیراکه «قَلبُ المُؤمِن عَرشُ الرَّحمَان»؛ قلب مؤمن عرش خداىرحمان است.
..............................................
پینوشتها
1. مستدرک الوسائل، ج 7، ص 367؛
2. همان، ص 360؛
3. مصباح الشّریعة، ص 37؛
4. بحارالانوار، ج 55، ص 39؛
5. روزه، سلوک پرهیزگاران، ص 22.