printlogo


printlogo


فتنه مرجع‌سازی در عراق چگونه ناکام ماند؟

تحولات روزهای گذشته عراق، نشانی از تلاش چندباره دشمنان جبهه مقاومت و حوزه‌های علمیه شیعی برای ایجاد نفاق و چنددستگی در میان امت اسلام و به‌ویژه کشور عراق بود. تحولاتی که درک آن در این روزگار با وسعت و گستردگی که داشت، به‌سختی قابل هضم بود. اشغال پارلمان عراق و بیانیه‌ها و مواضع ضد و نقیض رهبران این جریان در روزهای گذشته، در حال تبدیل کردن عراق به یک کوره منفجرشده تحولات عمیق سیاسی و حتی اجتماعی و کشتار وسیع بود که با درایت ارکان حوزه علمیه نجف و بزرگانی چون آیت‌الله حائری، این مسئله ختم به خیر شد. در همین راستا، حجت‌الاسلام والمسلمین خسروپناه در گفت‌و‌گو با خبرگزاری حوزه، به تشریح این مسئله پرداخت.
 وی گفت: اتفاقات مهم منطقه‌ای در حال شکل‌گیری است و صهیونیست‌ها نقش مهمی در این حوادث دارند؛ چون روحانیت در عراق بیش از هزار سال است که با مردم این کشور عجین شده است و مردم نیز، همیشه گوش به فرمان علما و مرجعیت هستند و دشمنان نیز، به این درک رسیده‌اند که تنها راه نفوذ در این زمینه، نفوذ در این حوزه است.
این استاد حوزه افزود: دشمنان سال‌ها پیش، شخص مستبدی مثل صدام را در رأس امور گذاشتند و با استبداد وی، عراق و حوزه‌های علمیه آن را کنترل کردند؛ ولی پس از به درک واصل شدن صدام، از نیروهای سکولار غیرروحانی استفاده کردند و کسانی را که در آمریکا و انگلیس تحصیل کردند، به میدان کشاندند؛ ولی کامیاب نشدند و سپس ماجرای داعش را علم کردند که بتوانند، نظام عراق را با داعش سرنگون کنند که با ورود حاج قاسم و جریان مقاومت، این طرح جریان استکبار نیز شکست خورد.
این محقق و پژوهشگر حوزوی اظهار کرد: آنها همچنین به این نتیجه رسیدند که تنها راه ورود به عراق و به هم زدن جریان دین‌گرایی در عراق، نفوذ در جریان روحانیت بود؛ به‌خصوص انگلیسی‌ها که تجربه چندصد ساله در این زمینه دارند، در مسیر نفوذ در بیوت برخی علما و روحانیون نقش ایفا کردند. حتی برخی از فرزندان علما را به انگلیس بردند و به اسم تحصیلات، شستشوی مغزی دادند و جریان سکولار در عراق را تقویت کردند.
حجت‌الاسلام والمسلمین خسروپناه بیان کرد: این جریان دستاوردهای مهمی برای جریان استکبار داشت بیت شهید سید محمدباقر و سیدمحمد صدر که هر دو بزرگوار در مقابل جریان استکبار به شهادت رسیدند، یک حرکت‌هایی انجام دادند که با جریان مقاومت سازگاری نداشت و در مسیر استفاده جریان استکبار بود.
وی گفت: این اتفاق به حوزه علمیه نجف اشرف خیلی آسیب می‌زد و با توجه به اینکه مراجع مهم عراق از جمله آیت‌الله‌العظمی سیستانی و حضرت آیت‌الله حائری که بیشترین مقلدین را در عراق داشتند و سن این بزرگواران نیز بالاست که ان‌شاءالله خداوند به این دو بزرگوار طول عمر بدهد، منتظر ارتحال این دو بزرگوار بودند تا مرجع‌‌‌سازی خاص خود را راه بیندازند و در این زمینه، به دنبال حمایت کسانی بودند که از جریان استکبار حمایت کنند؛ ولو حکومت شیعی هم باشد و ظاهراً یک حکومت دین‌مدارانه باشد؛ ولی با قرائت سکولار و جریان‌های استکباری و روشن‌فکر سکولار فعالیت داشته باشد.
وی یادآور شد: دشمنان اسلام اصیل و جریان مقاومت، به دنبال اتفاقات و دستاوریزهای جدید هستند؛ زیرا می‌دانند که مقام معظم رهبری، آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، در سراسر جهان اسلام نقشی بی‌بدیل و اثرگذار دارند و به‌همین دلیل، به دنبال تضعیف جریان کلی مرجعیت شیعی هستند. همه جریان مقاومت، مقلد آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای هستند و به‌همین دلیل، اگر این جایگاه تضعیف شود، قطعاً جریان مقاومت نیز تضعیف خواهد شد. آنها به دنبال تضعیف کلی این جریان بوده و هستند.
حجت‌الاسلام والمسلمین خسروپناه بیان کرد: دشمنان می‌دانند که آیت‌الله‌العظمی سیستانی، با خط‌مشی رهبری همراه هستند و رهبری هم، با خط‌مشی ایشان همراه است و چالشی بین این دو رهبر جهان تشیع وجود ندارد؛ ولی اگر مرجع‌‌‌سازی شکل می‌گرفت، قطعاً هم عراق و هم جریان مقاومت، آسیب جدی می‌دید. در اینجا بود که حرکت تاریخی حضرت آیت‌الله حائری که همراه با تدبیر، حکمت و نتیجه یک عمل خالصانه و سالکانه و عارفانه یک مرد بزرگ بود، به میدان آمد تا ثابت کند که اصالت جریان مرجعیت شیعی به چه معناست. اگر کسی خود را به مقام توحید نرساند، به این راحتی از این اعتباریات دست نمی‌کشد.
وی خاطرنشان کرد: ایشان برای حمایت از جایگاه رهبری در عراق و مقابله با استکبار جهانی و جلوگیری از مرجع‌‌‌سازی، به میدان آمد و اجازه نداد، این حوزه شریف در عراق دچار چالش‌های بیشتر شود. عراق سومین کشور شیعی است و اگر چندگانگی‌های سیاسی در آن رخ بدهد، مشکلات اساسی این کشور را فرا خواهد گرفت.
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: خوشبختانه بیانیه آیت‌الله حائری، جلوی این دو فتنه را گرفت؛ یعنی فتنه مهم و بزرگی چون آسیب زدن به رهبری و جریان مرجعیت در عراق. ایشان در این بیانیه از عنوان «آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای» استفاده کردند و فرمودند که از ایشان تبعیت کنید. معمولاً مراجع از عنوان «آیت‌الله» برای خطاب قرار دادن علما استفاده می‌کنند و این عبارت «العظمی»، تعبیر حساب‌شده‌ای بود و ایشان با این کار یک فتنه بزرگی را از بین برد و جایگاه مقام معظم رهبری را در جریان مقاومت و مقابله با جریان استکبار محافظت کرد.
حجت‌الاسلام والمسلمین خسروپناه گفت: دستاورد دوم این بیانیه آن بود که وضعیت عراق از یک چالش عمیق و بزرگ به یک مرتبه برگشت؛ چون مسیری که جریان صدر دنبال می‌کرد، راهپیمایی اربعین را تعطیل می‌کرد که یک جریان تمدن‌ساز بود که اگر رخ می‌داد یک آسیب بزرگ بود و بعد، زمینه مرجعیت خود را فراهم می‌کرد. وقتی بیانیه مقتدا صدر صادر شد و گفت که دنبال مرجعیت نبوده، نشان داد که تحلیل آیت‌الله حائری، تحلیل درست و دقیقی بود. مقتدا صدر چندبار از فعالیت‌های سیاسی استعفا داده و بعد هم دوباره ورود کرده است و جوری هم عنوان کرده است که گویا از حرکت طرفدارانش برائت جسته است؛ ولی اهل فن می‌دانند که جریان به دست کیست. این فتنه نیز با این جریان به‌هم ریخت.
وی در پاسخ به این سؤال، که موضع خاص رهبر معظم انقلاب در خصوص مسائل سیاسی عراق چه بود، اظهار کرد: روش مقام معظم رهبری در خصوص مسائل عراق، یک روش کاملاً واحد است. ایشان همیشه علاقه‌مند به حفظ ثبات در عراق و حفظ حرمت علما و مرجعیت بوده‌اند. ایشان همیشه به دنبال حل و فصل مسایل عراق، با شیوه مسالمت‌آمیز و آرام است. ایشان به‌خوبی می‌دانند که استکبار همیشه خواهان آشفتگی و بحران در عراق است؛ زیرا علاقه دارند که کشورها درگیر مشکلات باشند؛ زیرا بیشتر می‌توانند بهره‌برداری کنند. زمانی که مسئولان سرگرم مشکلات هستند، جریان استکبار نیز از آب گل‌آلودی که خود ایجاد کرده، بهتر استفاده می‌کند. به‌همین دلیل رهبری معظم انقلاب همیشه سعی داشته و دارند که از حفظ وحدت و ثبات در عراق حمایت کنند.
استاد حوزه علمیه قم گفت: زمانی که شهید حاج قاسم سلیمانی(ره) حضور داشتند، همیشه سعی می‌کردند، بین گروه‌های مختلف عراقی پیوند ایجاد کنند و از این جریان حمایت نمایند. آیت‌الله‌العظمی سیستانی نیز، نقش مهمی در این جریان داشتند و گاهی با نپذیرفتن برخی از مسئولان عراقی، به آنها می‌فهماندند که کار آنها درست نیست. در این بین، گاهی نیز، سید‌حسن نصرالله نقش ایجاد ثبات‌گر را ایفا می‌کردند و در این فتنه اخیر نیز، نقش ایشان نقشی ماندگار و مهم بود. بیانیه تاریخی آیت‌الله حائری، آب سردی بر پیکره فتنه‌جویانی بود که به دنبال شعله‌ور کردن فتنه بزرگ در عراق بودند.