خدمات ماندگار آیتالله ریشهری
پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی پس از رحلت مرحوم آیتالله ریشهری و بعد از آن، سخنان ایشان در جمع خانواده و نزدیکان این مرحوم، حاوی نکات بسیار مهم و بیانگر ویژگیهای شخصیت علمی و سیاسی و مبارز و معنوی این عالم مجاهد بود و نیاز است که برای تبیین پیام رهبر انقلاب در مصادیق مورد اشاره، بهطور مختصر به چند نکته اشاره کنم.
نکته اولی که رهبر انقلاب هم به آن اشاره کردند، این بود که آن مرحوم یک شخصیت علمی و یک انسان فاضل و درسخوانده بود و در محضر مراجع بزرگ تحصیل و مدارج علمی را طی کرد. واقعاً بهعنوان یک فقیه مطرح بود. خیلی وقتها ایشان در مسائل مبتلابه حج، منطبق با نظر خود عمل میکرد و استنباط و اجتهاد خودش را مورد عمل قرار میداد. محصولاتی هم که از ایشان بهجای مانده است، کاملاً مدارج علمی ایشان را برای همگان مشخص میکند. ایشان در امر علوم حدیث و علوم مرتبط به حدیث، یک محدث و انسان خبیری بود. هر کسی که از نزدیک با ایشان آشنا بود، بهراحتی این مطالب را میفهمید. ضمن اینکه کتابهای ایشان هم، گویای این مسئله است. یکی از کارهایی که مرحوم آقای ریشهری در بعد علمی انجام داد، این بود که توانست حدیث را بهمعنی واقعی کلمه احیا کند. ایشان با ایجاد دارالحدیث و تربیت نخبگانی در این حوزه، موفق شد که جایگاه حدیث را بهعنوان جایگاه رفیع معرفی کند و کتابهای متعددی در این زمینه بنویسد.
از جمله مسائل مهم در این حوزه، منقح کردن احادیث است. وقتی مرحوم علامه مجلسی(ره) بحارالانوار را مینوشت، هدفش جمعآوری احادیث بود و نمیخواست احادیث قوی را از ضعیف متمایز کند و به مردم نشان دهد؛ ولی ایشان احادیثی را که قابل اعتماد نبود، حذف کرد و یکی از کارهای بسیار ارزشمندش این بود که ترکیبی از احادیث شیعه و سنی را آورد که به همه مسلمانان جهان نشان دهد ما در بسیاری از مسائل با هم مشترکیم و این توطئه استکبار برای بههم زدن وحدت امت اسلامی توطئه خطرناکی است. وقتی ما با ایشان به اردن سفر کرده بودیم، رئیس دانشگاه آلالبیت(ع) اردن به من گفت: «این کتابها بهترین راه برای تقریب بین مذاهب اسلامی است».
نزدیک به صد جلد کتاب فقط از خود ایشان منتشرشده و بعد هم زیرمجموعههای علمی دارالحدیث حدود چهارصد جلد کتاب ناب و فاخر و کارهای تصحیحی بسیار مهم از جمله کتاب شریف کافی را دارد که بسیاری از بزرگان میفرمودند: بهترین تصحیحی که برای کتاب شریف کافی انجام شده، همین کاری است که دارالحدیث انجام داده است.
نکته دیگری که رهبر انقلاب بر آن صحه گذاشتند، مدیریت مرحوم آیتالله ریشهری است. انصافاً ایشان مدیر لایقی بود. هر کجا میرفت، در تربیت نیرو بسیار موفق بود. وقتی وزارت اطلاعات را تحویل گرفت، هنوز آنجا هیچکاری انجام نشده بود و این وزارت تازه تأسیس بود و ایشان باید از صفر شروع میکرد تا وزارت قوی تشکیل بدهد و در حوزه امنیت کشور موفق عمل کند و ایشان این کار را کرد.
از زمانی که ایشان به حوزه حج آمد، تحول جدی در ساختار مدیریت بعثه و سازمان حج بهوجود آمد. خود ما وقتی برای کارهای فرهنگی حج شروع بهکار کردیم، شاید سه چهار جلد کتاب بیشتر در دسترس حجاج نبود؛ ولی الآن با افتخار میگویم که حدود ۱۵۰۰ اثر منتشر شده و ایشان همیشه حامی ما بود. من میتوانم در طول این سالهای متمادی از ایشان بهعنوان یک پشتوانه و حامی نام ببرم که همیشه از کارها و تلاشهایی که صورت گرفت، حمایت میکرد. در حوزه مدیریت توانایی بسیار بالایی داشت و توانست، در همه حوزهها نیروهای لایق تربیت کند. مسئله دیگری که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند، حوزه مسائل سیاسی بود. ایشان قبل از انقلاب در مبارزات و بعد از انقلاب در سمتهای بسیار مهم نظام همچون وزیر اطلاعات، دادستان کل کشور، نماینده ولیفقیه، سرپرست حجاج و تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) مسئولیت داشت. در مجلس خبرگان رهبری و هر کجا که در مسائل سیاسی وارد میشد، میتوانم شهادت بدهم که وظیفه دینی خودش را تشخیص میداد و به آن عمل میکرد. اگر جایی احساس میکرد کار خلاف شرعی صورت گرفته، قاطعانه با آن برخورد میکرد. ایشان در بخشهای مختلف حوزه سیاسی هم بسیار موفق بود.
در حوزه علوم جدید و کارهای دانشگاهی و علمی، تشکیلاتی را بهعنوان دارالحدیث راهاندازی کرد که الآن این تشکیلات در چند حوزه کارهای بسیار خوبی انجام میدهد که یک حوزه آن، کارهای دانشگاهی است. آن وقتی که هنوز خیلی فضای مجازی مطرح نبود، آموزشهای مجازی توسط دانشکده علوم حدیث آغاز شد و بسیار هم موفق بود و الآن هم خیلی توسعه پیدا کرده است؛ حتی نظرشان این بود که از کشورهای دیگر هم، دانشجو بگیریم و آنها وارد حوزه شوند.
یکی از ویژگیهای ممتاز مرحوم آیتالله ریشهری ولایتمداری و انقلابی بودن است. بالاخره ایشان شخصیتی بود که در کوران انقلاب نقشآفرین بود و بعد از انقلاب هم، سمتهای بسیار مهمی داشت و تحولات فراوانی هم در کشور بهوجود آورد. متأسفانه خیلیها نتوانستند، خودشان را با انقلاب تطبیق دهند و ریزش داشتند؛ اما در تمام عرصهها محور ایشان، امام و بعد هم رهبر انقلاب بود. همیشه به ما میگفت: «خط قرمز ما رهبری است و ما رهبری را جامع و واجبالاطاعه میدانیم و باید از ایشان تبعیت و حمایت کنیم.» در همه جا هم نشان داد که کاملاً مطیع رهبری است.
ایشان در حوزههای مدیریتی خیلی قاطع بود. وقتی با رئیسجمهور وقت صحبت شده بود که سازمان حج و زیارت را زیرمجموعه گردشگری قرار دهند، خیلی ناراحت شد و گفت: مسئله زیارت یک مفهوم دینی است و هیچ ارتباطی با گردشگری ندارد. بعد نامهای خدمت رهبر انقلاب نوشت و استدلالهایش را هم بیان کرد و این ادغام انجام نشد.
پایگاه اطلاعرسانی آیتاللهالعظمی خامنهای