«مفتاح السعادة فى شرح نهجالبلاغه» اثر آیتالله محمدتقى نقوى قائنى خراسانى، از علماى معاصر تهران است كه به زبان عربى، شرحى ادبى بر كتاب نهجالبلاغه سیدرضى(رض) نوشته است.
سیدمحمدتقى نقوی قائنى خراسانى، مفسر قرآن کریم و شارح نهجالبلاغه و از افاضل دانشمندان و اساتید حوزه علمیه، در سال 1308 ه. ش. در شهر قائن به دنیا آمد. وی پس از گذراندن مقدمات در این شهر، در سن 16 سالگى به مشهد عزیمت کرد و در آنجا، ادبیات را نزد مرحوم ادیب نیشابورى، سطوح میانى و نهایى را از مرحوم آیتالله حاج سیداحمد مدرس یزدى، کفایه و مکاسب را از مرحوم آیات حاج شیخ هاشم قزوینى و حاج میرزا حسین فقیه سبزوارى و رسائل را در خدمت مرحوم آیتالله حاج شیخ کاظم دامغانى فرا گرفت.
این عالم ربانی در کنار فعالیت حوزوى خود، به خدمات دینى و تبلیغ اسلام و ترویج مذهب و نشر معارف اسلامى از طریق منبر و جلسات مذهبى پرداخت و در کنار تربیت ستارگانى حوزوى و تبلیغ معارف دینی، به تألیف آثاری با موضوعات علمی و مذهبی مانند: روش نیایش در مکتب تشیع: شرح دعای کمیل؛ سوگنامه فدک: (شرح خطبه حضرت زهرا(س)، شرح دعای عرفه امام حسین(ع)، شرح زیارت جامعه کبیره، شرح و تفسیر خطبه پیامبر اکرم(ص) در غدیر خم)؛ مفتاحالسعادة فی شرح نهجالبلاغه و... مبادرت ورزید.
ساختار كتاب
كتاب شامل 18 جلد است كه هر جلد بین 500 تا 600 صفحه است. در جلد اول، مقدمهاى بر كتاب نوشته و سپس بهترتیبى كه در كتاب نهجالبلاغه سیدرضى(ره) است، به شرح جملات امیرالمؤمنین(س) تا پایان نهجالبلاغه پرداخته است.
گزارش محتوا
در ابتداى هر خطبه یا متن نهجالبلاغه، ابتدا چند جمله از آن ذكر شده و سپس لغاتى كه نیاز به شرح داشته باشد، آمده و آنگاه به شرح آن عبارت پرداخته است. وى با آوردن لفظ «و قوله»، عبارت نهجالبلاغه را ذكر كرده و سپس به توضیح مطالب خود پرداخته است. وى در این كتاب، از نظرات شارحان و نویسندگان دیگر نیز استفاده نموده است و در مواقعى، اقوال شارحان و مفسران را در بعضى عبارات اشاره مىكند.
مجلد سیزدهم از مجموعه مفتاحالسعادة فى شرح نهجالبلاغه شرح عربى نهجالبلاغه است كه در آن، شارح ضمن درج اصلى كتاب به شرح لغوى، معنایى، مفهومى و محتوایى با استناد به آیات، احادیث و اشارات علمى پرداخته است. این مجلد، شامل شرح خطبههاى 191 (قاصعه) تا 209 است.
در شمارگان چهارم از این مجموعه كه به زبان عربى تدوین شده، خطبههاى بیستو چهارم تا پایان خطبه چهلم از نهجالبلاغه بههمراه معنى خطبه با استناد به آیات و احادیث شرح داده شده است.
این اثر ارزشمند در زمان حیات مؤلف محترم به چاپ رسید و در دسترس فضلا و علاقهمندان قرار گرفت.