آیتالله اعرافی با بیان اینکه حوزههای علمیه باید نقش خود را در عرصه جهانی ایفا کنند، تصریح کرد: حوزههای علمیه باید ضمن حفظ اصالتهای خود، با استفاده از ابزارهای نوین بهویژه در زمینههای رسانهای و علمی به گسترش جهانی معارف اسلامی بپردازند.
به گزارش خبرگزاری حوزه، آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور، در مراسم تکریم و معارفه مسئول دبیرخانه شورایعالی حوزههای علمیه در سالن جلسات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با ادای احترام به مقام شامخ علما و بزرگان دینی و شهدای اسلام، بهویژه شهدای مقاومت اظهار کرد: ما بهعنوان علمای دین و حاملان معارف اهلبیت(ع)، باید همواره قدردان زحمات اساتید و بزرگان باشیم و تلاش کنیم، جایگاه حوزههای علمیه را بهعنوان یک نهاد اثرگذار در جامعه اسلامی حفظ و ارتقا دهیم.
جایگاه حوزههای علمیه در تمدن اسلامیوی به جایگاه ویژه حوزههای علمیه در فرهنگ و تمدن اسلامی اشاره کرد و گفت: حوزههای علمیه همواره در طول تاریخ نقش ویژهای در حفظ و ترویج معارف اسلام، علوم دینی و آموزههای اهلبیت(ع) ایفا کردهاند. این نقش نهتنها در زمینه علوم دینی، بلکه در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی و دفاع از ارزشهای اسلامی در داخل و خارج از کشور بوده است.
مدیر حوزههای علمیه در ادامه، به تأثیرات جهانی حوزههای علمیه اشاره کرد و افزود: حوزههای علمیه نهتنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای اسلامی و حتی غیراسلامی بهعنوان مراکز علمی و فرهنگی تأثیرگذار شناخته میشوند؛ چراکه معارف اهلبیت(ع) در حوزههای علمیه پرورش مییابد و امروز در جهان اسلام و در میان مسلمانان سراسر دنیا، بهعنوان یک گنجینه عظیم فرهنگی و علمی مورد توجه قرار دارد.
نقش حوزههای علمیه در عرصه جهانیعضو مجلس خبرگان رهبری، با بیان اینکه حوزههای علمیه باید نقش خود را در عرصه جهانی ایفا کنند، ابراز کرد: ما باید در دنیای امروز که تحولات و چالشهای فرهنگی و اجتماعی بسیاری پیش روی مسلمانان قرار دارد، بهعنوان مرجع علمی و دینی در عرصه جهانی مطرح باشیم و صدای اسلام حقیقی را در برابر ظلم و فساد جهانی به گوش جهانیان برسانیم.
جایگاه حوزههای علمیه از نگاه رهبر معظم انقلابامامجمعه قم، در ادامه با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری بیان کرد: در دیدارهای مختلف با مقام معظم رهبری، ایشان بر اهمیت نقش حوزههای علمیه در زمینههای علمی، اخلاقی، اجتماعی و فرهنگی تأکید میفرمایند. ایشان با توجه به تحولات عظیم جهان اسلام و چالشهای نوینی که بر سر راه انقلاب اسلامی قرار دارد، همواره توصیههایی ارزشمند برای حوزههای علمیه داشتهاند تا بتوانند، در مواجهه با این چالشها نقش فعالی ایفا کنند.
عضو شورایعالی حوزههای علمیه افزود: رهبر معظم انقلاب همواره، بر لزوم همافزایی میان حوزههای علمیه و سایر نهادها و مراکز علمی و فرهنگی تأکید دارند تا با همکاریهای متقابل، بتوانیم به نیازهای جامعه اسلامی پاسخ دهیم و معارف اهلبیت(ع) را در سطح جهانی گسترش دهیم. ما باید از همه ظرفیتها و امکانات موجود در حوزههای علمیه و سایر نهادهای اسلامی، برای تحقق اهداف عالی انقلاب اسلامی استفاده کنیم.
پاسخگویی به نیازهای جهان معاصرآیتالله اعرافی در ادامه سخنان خود، بر اهمیت همافزایی و همکاری میان نهادهای حوزوی تأکید کرد و گفت: حوزههای علمیه باید در زمینههای علمی، اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی پیشگام باشند. در شرایطی که جامعه اسلامی با چالشهای مختلفی در عرصههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی روبهرو است، حوزههای علمیه باید در این عرصهها نقش فعالی ایفا کنند و پاسخگوی نیازهای جامعه باشند.
وی افزود: این همکاریها باید نهتنها در سطح ملی، بلکه در سطح بینالمللی نیز گستردهتر شود تا بتوانیم معارف اهلبیت(ع) را در سطح جهانی منتشر کرده و به سؤالات و نیازهای دینی و مذهبی مسلمانان در سراسر جهان پاسخ دهیم. حوزههای علمیه باید ضمن حفظ اصالتهای خود با استفاده از ابزارهای نوین بهویژه در زمینههای رسانهای و علمی، به گسترش جهانی معارف اسلامی بپردازند.
ضرورت پاسخگویی به نیازهای جدیدمدیر حوزههای علمیه، همچنین بر لزوم پاسخگویی حوزههای علمیه به نیازهای روزافزون جامعه اسلامی و تحولات دنیای معاصر تأکید کرد و گفت: امروز جهان اسلام و حتی جهان غیراسلامی، با تحولات عظیمی در زمینههای مختلف از جمله فناوری، فرهنگ، سیاست و اقتصاد روبهرو است. حوزههای علمیه باید بتوانند، با تقویت بنیه علمی و نوآوری در روشها و محتوای آموزشی خود، به نیازهای جدید پاسخ دهند و در راستای گسترش معارف اسلامی گام بردارند.
وی افزود: در دنیای امروز، آموزشهای دینی و معارف اهلبیت(ع) باید بهشکلی نوین و جذاب به مخاطبان ارائه شود. این کار نیازمند همکاری میان حوزههای علمیه و سایر نهادهای فرهنگی و علمی است تا بتوانیم در برابر تهدیدهای فرهنگی و اجتماعی ایستادگی کرده و تمدن اسلامی را در برابر چالشهای جهانی تقویت کنیم.
تقویت ارتباط حوزه با مردمآیتالله اعرافی در ادامه، به اهمیت تقویت ارتباط حوزههای علمیه با جامعه و مردم اشاره کرد و گفت: حوزههای علمیه باید در حل مسائل و مشکلات جامعه از جمله مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، نقش فعالی ایفا کنند. حوزهها باید نشان دهند که میتوانند در عرصههای مختلف اجتماعی حضور داشته و بهعنوان یک منبع الهامبخش برای جوانان و نخبگان عمل کنند.
امامجمعه قم افزود: حوزههای علمیه همیشه در پی ارائه راهکارهای عملی و مؤثر برای حل مشکلات اجتماعی و فرهنگی باشند. این امر نهتنها در راستای گسترش معارف اسلامی است؛ بلکه موجب تقویت اعتماد مردم به حوزهها نیز خواهد شد.
ضرورت اجرای رهنمودها و مطالبات رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام تقلیدآیتالله اعرافی بر توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه تأکید کرد و گفت: ما باید همیشه در راستای تحقق آرمانهای بلند اسلامی و انقلابی حرکت کنیم و از ظرفیتهای موجود در حوزههای علمیه برای پیشبرد اهداف عالی انقلاب اسلامی استفاده کنیم. این حرکت نیازمند همکاری و همدلی همه نهادهای حوزوی و مؤسسات علمی است تا با یکدیگر بتوانیم در مسیر ارتقای جایگاه علمای اسلام در داخل و خارج از کشور گام برداریم.
عضو خبرگان رهبری اظهار کرد: ما بهعنوان علمای حوزههای علمیه، باید با تکیه بر رهنمودهای مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید، در جهت تحقق آرمانهای اسلام و انقلاب در داخل و خارج از کشور تلاش کنیم و با شجاعت و اخلاص به نشر معارف اهلبیت(ع) و ارتقای جایگاه حوزههای علمیه در سطح جهانی بپردازیم.
قدردانی از حجتالاسلام والمسلمین رحیمیانآیتالله اعرافی در ادامه از خدمات حجتالاسلام والمسلمین رحیمیان در طول مدت مسئولیتش در دبیرخانه شورایعالی حوزههای علمیه قدردانی کرد و گفت: ایشان با تمام وجود در راه تقویت حوزههای علمیه و گسترش معارف اسلامی کوشید و توانست، تحولات مثبتی در ساختار دبیرخانه شورایعالی ایجاد کند و برای حل مسائل و چالشهای حوزههای علمیه، راهکارهای جدیدی ارائه دهد. باید از تجربیات ایشان بهرهبرداری کنیم تا مسیر پیشرفت حوزهها همواره روشن و استوار باشد.
معرفی حجتالاسلام والمسلمین فرخفالمدیر حوزههای علمیه در ادامه به معرفی حجتالاسلام والمسلمین فرخفال بهعنوان مسئول جدید دبیرخانه شورایعالی حوزههای علمیه پرداخت و گفت: ایشان از شخصیتهای برجسته و با تجربه حوزه علمیه هستند و در سالهای گذشته، با توانمندیهای خود در عرصههای مختلف علمی، پژوهشی، فرهنگی و اجرایی توانسته است، بهعنوان یک فرد بابصیرت و اخلاقمدار، نقش مؤثری ایفا کند و آثار چشمگیری در حوزهها بهجای بگذارد.