تولد: 1350 قمری برابر با ۱۳۱۰ شمسی.
وفات: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۳ ش مطابق با 13 رجب 1435ق.
اساتید: آیات عظام: سیدعبدالله شیرازی، سیدابوالقاسم خویی، سیدابوالحسن بجنوردی، حضرت امام خمینی و ...(ره).
آثار علمی: الفقه الاسلامی و سیرالزمن، رساله آثار تازه پدیده یا مسائل مستحدثه، الاصول فی سیر تمامه وکماله، الجمعة وآثارها فی الاسلام، حاشیه بر کتاب «النهایه» شیخ طوسی(ره) بهشکل استدلالی و... .
تولد: آیتالله سید محمدباقر موسوی شیرازی(ره) در رجب المرّجب 1350 هجری قمری همزمان با ولادت با سعادت حضرت امام محمّدباقر(ع) در شهر شیراز و در خانوادهای متدیّن و عالمپرور که در عصر خود شهره خاص و عام بود، دیده به جهان گشود. پدر بزرگوارشان آیتاللهالعظمی سیدعبدالله شیرازی، از فقهای عالیقدر و نام آشنای نجف بود که پس از سالها تحصیل و تدریس در نجف، در شهر مشهد رحل اقامت افکند.
مراحل کسب دانش: والد معظمشان، با نبوغ و استعداد خاصی که از همان اوان کودکی در ایشان احساس نمودند، عنایت ویژهای به ایشان داشته و در تربیت اخلاقی و علمی وی تلاش مضاعفی مبذول داشتند؛ بهطوری که از همان سالهای اول عمر خویش، مراتب ویژهای را در بین خاص و عام و بیت والد معزّزشان احراز نمودند.در کنار کسب مراتب عالیه اخلاقی، اشتیاق سرشار به فراگیری علوم مختلف از یکسو و هوش و استعداد و نبوغ ذاتی از سوی دیگر، موجب شد تا او در هر مرتبه از مدارج علمی، گوی سبقت را از هم دورهایهای خود گرفته و همواره مورد تحسین و تمجید علمی و درسی همگان واقع گردد و اساتیدش اذعان کردند که ایشان در بسیاری از مباحث اصولی و فقهی از دقت بیشتری برخوردار بوده تا جایی که در سن بیستسالگی به رتبه عالیه اجتهاد نائل گردیده و مرتبه علمی ایشان مورد تأیید مراجع عظام تقلید وقت واقع گردید. در سال ۱۳۰۷ (قمری) جهت فراگیری علوم دینی به نجف رفت و در سال ۱۳۱۷ (قمری) به شیراز بازگشت و در حوزه علمیه آنجا مشغول ادامه تحصیل شد. سید محمدباقر پس از گذراندن دورههای مقدماتی و سطوح مختلف علوم دینی، به درجه اجتهاد رسید.
اساتید ایشان در سالهای تحصیل عبارتند از:
آیتاللهالعظمی سیدعبدالله شیرازی؛
آیتاللهالعظمی عبدالحسین رشتی؛
آیتاللهالعظمی سید جمالالدین گلپایگانی؛
آیتاللهالعظمی حاج سیدمحمود حسینی شاهرودی؛
آیتاللهالعظمی حاج سید ابوالقاسم خویی؛
آیتاللهالعظمی سیدابوالحسن بجنوردی؛
حضرت امام خمینی(قد).
فعالیتهای سیاسی
ایشان همچنین در اقدامی شجاعانه، رژیم بعث عراق را به رعایت حال طلاب و فضلای ایرانی مقیم عراق که توسط رژیم بعث بهطرز بسیار دلخراشی بهمنظور بازگرداندن به ایران دستگیر و روانه زندانها شده بودند، وادار کرد و رژیم بعث آن زمان را به بدتر از سگهای هارونالرشید تشبیه کرد که در نهایت منجر به دستگیری و زندانیشدن ایشان در زندانهای مخوف رژیم بعث و روانهشدن به ایران شد.
وی در مقاطعی در تصمیمگیریها با شجاعت کامل عمل میکرد و نقش اساسی داشت که از آن جمله میتوان به تحصّن اعتراضآمیز مراجع و علما در مدرسه علمیّه نوّاب و بیمارستان امام رضا(ع) جهت محکومکردن اعمال دژخیمان رژیم منحوس پهلوی و نیز تجمّع اعتراضآمیز جهت آزادی رهبران مبارزه ازجمله شهید هاشمینژاد که توسط سران رژیم دستگیر و از سرنوشت ایشان اطلاعی در دست نبود، تا آزادی بیقیدوشرط ایشان اشاره کرد و در آغاز ورود رهبر کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی(قد) و اقامت ایشان در شهر مقدس قم نیز، بهمنظور حمایت از ایشان و ریشههای انقلاب، با ابتکاری شایسته جمع کثیری از علما را بهمنظور دیدار با ایشان از مشهد مقدس به سمت قم حرکت داده و در این میان، والد معظمشان نیز به ملاقات ایشان رفتند که این عمل، توأم با حرکتهای مشابه در سایر بلاد و نقاط کشور، تأثیر بهسزایی در تقویت پیکره انقلاب و نیروهای آن داشت.
او پس از پیروزی عظیم انقلاب اسلامی ایران به رهبری رهبر فرزانه و کبیر انقلاب و با اتحاد مراجع عظام وقت و از جمله والد معظّمشان از دیرباز و در جریان مبارزه با کشف حجاب رضاشاه ملعون و اجتماع اعتراضآمیز در مسجد گوهرشاد بههمراه سایر مراجع و علمای وقت، عَلَم مبارزه علنی با خاندان پهلوی که کمر به نابودی مقدّسات اسلام و مکتب اهلبیت(ع) بسته بود، برافراشته و مبارزه بیامانی را علیه طاغوتیان در ایران و عراق آغاز کرد و در این راه، مشقتها، مصیبتها و تبعیدهای فراوانی را متحمّل شد که تلاشهای بیوقفه این مرجع عالیقدر جهان تشیّع در دفاع از مکتب تشیّع علوی، زبانزد خاص و عام است.
تألیفات: الفقه الاسلامی و سیرالزمن؛ رساله آثار تازهپدیده یا مسائل مستحدثه؛ الاصول فی سیر تمامه وکماله؛ الجمعة وآثارها فیالاسلام؛ حاشیه بر کتاب «النهایه» شیخ طوسی بهشکل استدلالی؛ حاشیه بر کتاب «مجتمعالرسائل» مرحوم صاحب جواهر؛ مناسک حج؛ الفقه الاسلامی؛ رساله توضیح المسائل.
کوچ به سرای ابدی: آیتالله سید محمدباقر شیرازی در سن ۸۵ سالگی دار فانی را وداع گفت و روح بلند آن فقیه عالیقدر و عالم فرزانه، به ملکوت اعلی پیوست و پیکر مطهرش در جوار نورانی حضرت رضا(ع) به خاک سپرده شد.