عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان
ضرورت تدبر و عمل به آموزههای قرآنی در زندگی فردی و اجتماعی
عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان، به بررسی چالشهای ناشی از عدم تطابق زندگی با آموزههای قرآنی پرداخت، و بر ضرورت تغییر نگرش به سبک زندگی قرآنی برای دستیابی به آرامش و سعادت واقعی تأکید کرد.
به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، حجتالاسلام والمسلمین نظافت، عضو شورای عالی این حوزه، در اولین همایش خانوادگی طرح تنزیل(حافظان قرآن) که در مجتمع فرهنگی آموزشی جوادالائمه(ع) گلبهار برگزار شد، با تأکید بر جایگاه عمل به قرآن در زندگی فردی و اجتماعی، سخنان مهمی را درباره ضرورت تدبر در قرآن و عمل به آموزههای آن مطرح کرد.
وی با اشاره به فرمایش حضرت علی(ع) که میفرمایند: «الله الله فی القرآن»، اظهار داشت: این جمله به این معناست که خدا را در مورد قرآن به یاد داشته باشید و مبادا کفار در عمل به قرآن بر شما پیشی بگیرند. قرآن فقط فرمول نیست، بلکه برای عمل بهکار میرود. در این بین، قرآن نه برای افتخار است و نه برای فخر، هر که عمل کند به نتیجه میرسد. حتی اگر کافر به آموزههای قرآن عمل کند، به نفع دنیایش خواهد بود، اما مؤمن اگر عمل کند، هم در دنیا و هم در آخرت بهرهمند خواهد شد.
وی با اشاره به مشکلات کشور، این چالشها را ناشی از عمل نکردن به آموزههای قرآنی دانست و گفت: رئیسجمهور میگوید دخلوخرج کشور با هم تطابق ندارد؛ یعنی به اندازهای که برق و گاز مصرف میکنیم، تولید نداریم. چرا؟ چون به آموزههای قرآن عمل نمیکنیم. در کشورهای اروپایی، مردم به صرفهجویی و استفاده صحیح از منابع عادت دارند. قرآن صراحتاً بر پرهیز از اسراف و تبذیر تأکید کرده و میفرماید: [إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کَانُوا إِخْوَانَ الشَّیَاطِینِ] اما چرا ما باید در مساجد، حرمها، و حتی کتابخانهها انرژی را هدر بدهیم؟
تحول در نگرش سبک زندگی قرآنی
عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان، قرآن را کتابی عملی دانست و بر بررسی عملکرد فردی و اجتماعی در تطابق با آموزههای قرآنی تأکید کرد، و گفت: اگر کسی آیهای از قرآن را بداند اما به آن عمل نکند، همان آیه او را از خدا دور میکند. قرآن رحمت است اما برای کسی که طبق آن عمل کند. در غیر این صورت، همین قرآن مایه خسارت میشود.
حجتالاسلام والمسلمین نظافت با تأکید بر ضرورت فهم دقیق قرآن، گفت: کافی نیست که آیات قرآن را فقط بخوانیم یا حفظ کنیم. لازم است بفهمیم و ببینیم کجای زندگیمان با قرآن تطابق ندارد. قرآن از ما میخواهد روابطمان ولایتی باشد؛ یعنی کسانی که در زمینههای مختلف برتری دارند، باید دیگران را حمایت کنند و پایینترها را بالا بکشند. کسی که دانش دارد، باید علم خود را به اشتراک بگذارد، کسی که دارا است، باید در زمینه مالی دیگران را یاری کند. در واقع، قرآن ساختار جامعهای را میخواهد که همه اعضای آن مهارتها، امکانات، و منابع خود را برای کمک به یکدیگر به کار ببرند.
چالشهای تربیتی، رسانهای و اجتماعی
وی به سلطه رسانهای جهان غرب اشاره کرد و گفت: نظام سلطه رسانهای بهگونهای عمل کرده که افکار و دلهای جوانان ما را اشغال کرده است. وقتی میبینیم دخترانی که حجاب ندارند، نمیتوانیم آنها را مقصر بدانیم. باید این واقعیت را بپذیریم که برای آنها کار تربیتی نکردهایم. اگر کسی راه درست را نداند، نمیتوان او را مقصر دانست. در این مواقع، وظیفه ما این است که با محبت و رحمت به جوانان نگاه کنیم.
عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان افزود: در روایت داریم اگر علم فردی به دیگران نرسد، خداوند از او بازخواست میکند. ما باید برای این افراد دعا کنیم و از خدا بخواهیم توفیق توبه بدهد. مشکل ما در بسیاری موارد این است که فقط ظواهر قرآن را گرفتهایم و به عمق آن توجهی نداریم.
قرآن، راهگشای شادی و سعادت
حجتالاسلام والمسلمین نظافت با بیان اینکه زندگی سبک قرآنی، زندگیای شاد و همراه با آرامش است، گفت: اکثر مردم وقتی پول دارند و سالم هستند خوشحالاند، اما قرآن به ما راهکارهایی میدهد که همیشه شاد زندگی کنیم. رمز شادی دائمی، قرآنی شدن افکار و سبک زندگی است. کسی که با آموزههای قرآن زندگی میکند، حتی در شرایط سخت هم آرامش دارد. به همین دلیل، حاج قاسم سلیمانی مشتاق بود؛ چراکه زندگیاش قرآنی بود و به مرگ قرآنی یعنی شهادت افتخار میکرد.
وی تأکید کرد: اگر دنیا را بیشازحد ارزش بدهیم، همواره غمگین خواهیم بود. چرا؟ چون وقتی پول نداریم، غصهداریم و وقتی هم داریم، نگران از دست دادنش هستیم. اما کسی که افکارش به قرآن گره خورده باشد، دلبسته دنیا نمیشود و به آن به چشم ابزار نگاه میکند. قرآن میفرماید: [وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاکُم، وَلَا تَحْزَنُوا عَلَی مَا فَاتَکُم]، بر آنچه از دست دادید غمگین نباشید و بر آنچه به دست میآورید مغرور نشوید» این همان سبک زندگی قرآنی است که ما را از نگرانیها رها میکند.
افکار قرآنی، کلید آرامش واقعی و حل مشکلات جامعه
حجتالاسلام والمسلمین نظافت به اهمیت تفکر قرآنی و تأثیر آن در زندگی فردی و اجتماعی اشاره کرد و با بیان اینکه افرادی که افکارشان قرآنی نیست، دچار فقر فکری و روحی هستند، اظهار داشت: افرادی که فکر و زندگیشان بر اساس آموزههای قرآنی نباشد، آرامش واقعی نخواهند داشت. حتی اگر ثروتمند باشند، به آنها گفته میشود که «هر که بامش بیش، برفش بیشتر» یعنی رفاه ظاهری مشکلات و اضطرابات بیشتری به همراه خواهد داشت. افراد باید افکارشان را قرآنی کنند تا به آرامش حقیقی برسند.
وی با اشاره به مفهوم آرامش در آیات قرآن، افزود: خداوند متعال در آیات قرآن درباره آرامش صحبت کرده و فرموده که آفرینش زن و مرد برای ایجاد آرامش است. حضرت آدم(ع) هنگامی که آفریده شد، بلافاصله خداوند همسر او را نیز آفرید. چراکه انسان برای رسیدن به آرامش آفریده شده است. همانطور که در آیات آمده، مرد برای همسرش مایه سکون و آرامش و زن نیز برای مرد مایه آرامش است.
حجتالاسلام والمسلمین نظافت با بیان ابنکه گاهی زندگی زناشویی به اشتباه تنها بهعنوان وسیلهای برای رفع اضطراب در نظر گرفته میشود و ممکن است حتی به مشکلات بیشتری منجر شود، افزود: بعضی افراد فکر میکنند ازدواج بهطور کامل اضطراب را رفع میکند، اما گاهی بدون ازدواج اضطراب داریم و با ازدواج دهها اضطراب جدید هم اضافه میشود. در اینجا قرآن ما را به سکونت و طمأنینه دعوت میکند. مثلا خانه و زندگی ما باید مُسکن باشد، نه فقط یک خوابگاه. انسان باید به گونهای زندگی کند که در خانهاش آرامش را احساس کند.
فاصله گرفتن از قرآن، ریشه معضلات اجتماعی
وی در ادامه به ریشه بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی که عدم اعتقاد و عمل به قرآن باعث این مسائل شده اشاره کرد و گفت: اگر آیات قرآن را به معنای واقعی کلمه بفهمیم و در زندگیمان جاری کنیم، دنیای و جامعه آباد میشود، بسیاری از مشکلات ما از اینجا ناشی میشود که قرآن را در زندگی خود وارد نکردهایم. در روایات آمده که به هشت دلیل بهشت نصیب ما نمیشود. این دلایل ناشی از عدم عمل به قرآن است.
وی در خصوص تفاوت معجزات پیامبران با اعجاز قرآن توضیح داد: معجزه پیامبران قبلی از جنسهای دیگر بوده، مثلا معجزه حضرت موسی(ع) عصا و ید بیضا بود، یا معجزه حضرت عیسی(ع) زنده کردن مردگان بود. این معجزات را دیگر نمیبینیم، اما قرآن بهعنوان یک معجزه ماندگار در همه زمانها حضور دارد. قرآن در زمان خود مبارزهطلبی کرد و گفت اگر میتوانید، سورهای مثل آن بیاورید. این بزرگترین دلیل حقانیت قرآن است.
حقانیت قرآن و وظیفه ما در تدبر و عمل
حجتالاسلام والمسلمین نظافت همچنین بر اهمیت تدبر در آیات قرآن تأکید کرد و آن را یکی از بزرگترین نشانههای حقانیت برشمرد و بیان داشت: قرآن همگان را به تدبر دعوت کرده و تقلید کورکورانه را سرزنش کرده است. اگر قرآن را میپذیرید، باید با تدبر و تأمل به معانی آن برسید، نه اینکه تنها به دلیل تقلید از والدین یا دیگران آن را قبول کنید. خودتان باید به حقیقت آن برسید. تدبر در قرآن باعث میشود باورهای اعتقادی و رفتاری ما تصحیح شود.
قرآن و سبک زندگی، راهحل مشکلات فردی و اجتماعی
وی ادامه داد: اگر واقعا قرآن در زندگی ما جا بیفتد و به معنای واقعی کلمه از آن پیروی کنیم، بخش عمدهای از مشکلات اخلاقی و اجتماعیمان حل خواهد شد. بسیاری از مسائلی که امروز با آن مواجه هستیم، تنها با عمل به آموزههای قرآنی برطرف میشود. وقتی در یک جامعه سبک زندگی قرآنی حاکم باشد، همه حسرت اخلاق و معنویت آن جامعه را خواهند خورد.