printlogo


printlogo


در نشستی با حضور مدیران، معاونان و اساتید مدارس خواهران گلستان تبیین شد
برنامه پنج‌ساله آموزشی حوزه‌های علمیه خواهران کشور
خانم صدیقه افشار، معاون آموزش حوزه‌های علمیه خواهران کشور در نشستی که با حضور مدیران، معاونان آموزش و اساتید مدارس علمیه خواهران استان گلستان در مدیریت این استان برگزار شد، به تشریح برنامه‌ها و فعالیت‌های این معاونت پرداخت.

به گزارش خبرگزاری حوزه، وی در ابتدای سخنان خود به برنامه پنج‌ساله و اهداف آن اشاره کرد و گفت: مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران، برای تحقق اهداف خود، سه برنامه پنج‌ساله دارد که اکنون درحال اجرای نخستین برنامه مصوب است.
معاون آموزش حوزه‌های علمیه خواهران کشور اضافه کرد: مدیریت‌های استانی و مدارس علمیه نیز در این برنامه، سهم خودشان را دارند؛ هر برنامه‌ای که در مرکز یا استان یا مدرسه اجرا می‌شود، الزاماً باید در راستای راهبردهای این برنامه باشد.
خانم افشار ادامه داد: پیش از تنظیم برنامه، شناخت محیطی و وضعیت‌شناسی مدارس سراسر کشور انجام گرفت و با توجه به موقعیت حوزه‌ها، راهبردهای لازم تدوین شد؛ تمام برنامه‌ها به‌سمت رفع ضعف‌های موجود جهت‌گیری شده‌اند تا بتوانیم در برنامه پنج‌ساله دوم، به سمت وضعیت مطلوب حرکت کنیم و توانمندسازی مدارس را انجام دهیم.
وی با بیان اینکه باید ضعف‌های محتوایی، شکلی و موانع موجود در ضوابط، مقررات و ساختار را برطرف کنیم، افزود: اصلاح برنامه در بخش محتوایی، یکی از پرتکرارترین تقاضاهایی است که در مواجهه با مدارس شنیده می‌شود؛ طول سنوات تحصیل، حجم دروس، عدم تطابق واحدها با محدوده درسی و مانند آن پرتکرار است؛ گرچه ما این نکته را مدنظر داریم که در حوزه علمیه درس می‌خوانیم و باید با اقتضائات خودمان سنجیده شویم نه با سایر مراکز آموزش‌عالی و دانشگاه‌ها.
 معاون آموزش حوزه‌های علمیه خواهران کشور اضافه کرد: رسالت و مأموریت ما با دیگر نهادها متفاوت است و انتظار مردم از ما، چیز دیگری است. این درحالی است که ما نه‌تنها یک واحد آموزشی، بلکه واحدی تربیتی، تبلیغی و پژوهشی نیز هستیم.
خانم افشار با بیان اینکه طلبه‌ها باید مهارت‌های لازم را یاد بگیرند، به تغییرات به‌وجود‌آمده در مقطع سطح۲ اشاره کرد و توضیح داد: اکنون برنامه سطح۲ درحال بررسی است تا کمی از آنچه هست، کوتاه‌تر و حجم آن کمتر شود.
وی گفت: مطالعه‌ای بر طول سنوات تحصیل انجام شده و به نظر می‌رسد، با توجه به رویکرد و تمایلی که سال‌ها در رابطه با گرایشی‌شدن سطح۲ پیگیری شده، برنامه قابلیت کاهش واحدها را دارد.
تحقق اولیه مفهوم طلبگی از نظر علمی
معاون آموزش حوزه‌های علمیه خواهران کشور اظهار کرد: با توجه به تصویب و ابلاغ درختواره رشته‌ها و گرایش‌ها، احتمالاً ۱۳۰ واحد مشترک با میانگین ۳۰ واحد برای گرایش‌های مختلف در سطح۲ خواهیم داشت؛ بعضی از رشته‌ها هیچ پیشینه‌ای در این ۱۳۰واحد درس مشترک ندارند؛ همچون: روان‌شناسی، اقتصاد، علوم سیاسی و ...؛ از این‌رو، ممکن است تعداد دروس گرایشی در حوزه علوم انسانی، بیش از ۳۰ واحد باشد.
خانم افشار با اشاره به این نکته که ۱۳۰ واحد برای تحقق اولیه مفهوم طلبگی از نظر علمی لازم است، ادامه داد: در صورت تصویب این برنامه در شورای سیاست‌گذاری، این، وضعیت آینده درسی سطح۲ خواهد بود و ممکن است گرایشی‌شدن آن، بر تعداد واحدهای درسی سطوح سه و چهار نیز تأثیرات کاهشی از جهت تعداد واحدها داشته باشد.
چگونگی اجرایی شدن دروس اقتضائی
وی به نکات دیگری نیز اشاره کرد و پیرامون اجرایی‌شدن دروس اقتضائی گفت: دروس اقتضائی پس از ابلاغ، بسیار مورد استقبال قرار گرفت؛ اما در مرحله اجرا، سلایق طلاب متفاوت بود و امکان توافق بر یک بسته آموزشی وجود نداشت.
معاون آموزش حوزه‌های علمیه خواهران کشور، به بیان آسیب‌های دیگر دروس اقتضائی پرداخت و کمبود سطح دسترسی به اساتید را از آن جمله برشمرد و گفت: در نهایت هدف دروس اقتضائی محقق نشد و مشکل تنوع و تکثر عناوین درسی در جای خود باقی ماند و باز هم طلبه‌ها نتوانستند بُعد علمی‌ خود را تقویت کنند.
خانم افشار با تأکید بر رعایت الزمات برنامه‌های آموزشی و تأمین استاد، خاطرنشان کرد: پیرو پیشنهادهایی که از سوی گروه‌های علمی برای طراحی رشته‌های مختلف دریافت می‌شد، بنا شد یک نقشه علمی داشته باشیم که تا چه حد قصد داریم، حوزه‌ها را از نظر علمی متنوع کنیم؟ در چه زمینه‌هایی باید متخصص تربیت کنیم؟ چه رشته‌هایی را در سطح۳ اولویت بدهیم؟ و چه رشته‌هایی را در سطح۴ نیاز داریم؟
وی گفت: مطالعه گسترده‌ای با مشارکت گروه‌های علمی مرکز، جامعة‌الزهرا(س) و دبیرخانه شورای سیاست‌گذاری آغاز شده و رشته‌ها و گرایش‌ها طراحی گردید و نتیجه در قالب درختواره رشته‌ها و گرایش‌ها ابلاغ شد.
معاون آموزش حوزه‌های علمیه خواهران کشور، با اعلام این خبر که تقریباً ۳۰۰ و اندی رشته و گرایش از سطح۲ تا سطح۴ را فعلاً پوشش داده، توضیح داد: برخی از رشته‌ها به‌صورت فراگیر اجرا نخواهد شد و برخی دیگر مانند تفسیر و فلسفه و فقه را نمی‌توان در کل کشور اجرا کرد و در بعضی از این رشته‌ها ممکن است، به تعداد محدودی طلبه نیاز باشد.