printlogo


printlogo


در مراسمی با عنوان «علامه طباطبایی و هفته کتاب» عنوان شد
کتابی مفید است که اخلاق، رفتار، درک و معرفت انسان را افزایش دهد

به‌مناسبت هفته کتاب و کتاب‌خوانی، مراسمی پیرامون علامه طباطبایی و هفته کتاب به‌کوشش نهادهایی همچون بنیاد بین‌المللی نهج‌البلاغه، شهرداری منطقه یک تهران و فرمانداری شمیران برپا شد.
آیت‌الله سید جمال‌الدین دین‌پرور، در این همایش که با عنوان بزرگداشت علامه طباطبایی و پاسداشت رویکرد عالمان و دانشمندان دینی در زمینه کتاب و کتاب‌محوری در کتابخانه مرکزی شمیران برگزار شده بود، پرداختن به امر مطالعه و بالا بردن شناخت انسان را با انگیزه فراغت یافتن از غوغای روزگار مادی امری مهم خواند و لزوم تفکر آدمی در حقیقت وجود خویش و مباحث مهمی همچون زندگی و سرنوشت و افزایش فرهنگ انسانی را محتاج ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی دانست.
 وی در عین‌حال تأکید کرد: لزوماً هر کتابی موجب بالارفتن فرهنگ انسان نخواهد شد؛ زیرا کتاب‌های بسیاری داریم که ضد فرهنگ هستند؛ لذا اگرچه لازم است، کتاب در سبد خانواده قرار گیرد و این محتاج برنامه‌ریزی درازمدت و عمیق است؛ اما باید حتماً کتاب‌هایی نوشته و معرفی و ترویج شود که بتواند، مخدر روح انسان نباشد و اخلاق، رفتار، درک و معرفت او را نسبت ‌به خود و هستی افزایش دهد و ضرورت دارد، کتب مفید را با قالب‌های مختلف برای طبقات گوناگون مردم جامعه، عرضه نمود.
شاگرد علامه طباطبایی، در ادامه بیان کرد: ما در درس اسفار علامه طباطبایی در مدرسه حجتیه شرکت می‌جستیم و علامه در دو جنبه معنویت و دانش، یک الگو و اسوه به‌شمار می‌رفت. چنان‌که یکی دیگر از خصلت‌های قابل توجه علامه این بود که او توجه به ارتباط گرفتن و گفت‌وگو با نخبگان جبهه‌های مقابل داشت و روی آن‌ها سرمایه‌گذاری می‌کرد که می‌توان به بحث مستمر و چندین‌ساله ایشان  با هانری‌کربن و عده‌ای دیگر اشاره کرد. همچنین از خصوصیت‌های علامه طباطبایی تشویق نویسندگان هر چند نو‌قلم بود.

  اشاعه فرهنگ کتابخوانی با تمسک به سیره عالمان دین
دکتر رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های کل کشور سخنران بعدی این مراسم هم، بیان کرد: لزوم ترویج فرهنگ کتابخوانی و مطالعه، یک امر روشن است و ما در زمینه بسترسازی برای این امر از جمله تأسیس کتابخانه‌های عمومی شاهد هستیم که از سال 1334 تا پیروزی انقلاب، 300 کتابخانه عمومی در کشور تأسیس شده بود؛ اما از پیروزی انقلاب تاکنون، این تعداد به 3800 کتابخانه رسیده است که به نسبت، رشد قابل‌توجهی یافته است.
وی افزود: درباره کتابخانه عمومی این تصور غلط وجود دارد که فکر می‌کنیم کتابخانه فقط مکانی دارای سالن مطالعه و محلی برای امانت کتاب است؛ درحالی‌که ما در کتابخانه‌ها تا 60 نوع خدمت علمی، دینی و فرهنگی را ارائه می‌دهیم. دکتر رمضانی همچنین در زمینه لزوم ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی در میان گروه‌های مختلف از جمله کودکان تأکید ویژه نمود و در این زمینه، یادکرد زندگی بزرگانی که با کتاب انس داشته‌اند را در ترویج فرهنگ کتابخوانی مؤثر دانست.

 علامه طباطبایی نماد تعقل صحیح و عمیق
حجت‌الاسلام پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی نیز در این مراسم، با تأکید بر اینکه انسان از دو راه نطق و کتابت به بیان مطالب خویش در زمینه معرفت‌ و دانش می‌پردازد، به نقش مهم ایران و تشیع در تمدن اسلامی اشاره و اظهار کرد: ترویج فرهنگ کتابخوانی برای ارتقای سطح معرفت انسان ضروری است.
رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی در ادامه خاطرنشان نمود: علامه طباطبایی(ره) نماد تعقل صحیح و عمیق در دوران معاصر می‌باشد که در همه حوزه‌هایی که برای انسان تعریف می‌شود، رفتار او یک رفتار الگوساز و آموزنده است؛ اعم از رفتار و ارتباط او با اساتید، شاگردان، دوستان، خانواده، افراد پرسش‌گر، اشخاص انتقادکننده و بقیه گروه‌های مردم، چنانکه امثال بنده که در سنین جوانی گاه علامه را می‌دیدیم و توفیق گفت‌وگوهایی کوتاه با ایشان را داشتیم، مجذوب رفتار و گفتار ایشان می‌شدیم.

  معرفی کتاب «علامه طباطبایی و کتاب»
گفتنی است، در پایان این مراسم از کتاب «علامه طباطبایی و کتاب» رونمایی شد. این کتاب در پی به دست دادن ارتباط علامه طباطبایی(ره) با کتاب در حیطه‌های گوناگون است و در 6 فصل به بحث ارتباط علامه و روابط او با کتاب ازجمله کتب تحصیلی، کتب تدریسی، کتب تألیفی، دیدگاه علامه نسبت ‌به کتاب‌های مختلف، کتاب‌هایی که به یاد وی و به پیشنهاد او تألیف شده و نهایتاً کتابخانه‌ علامه طباطبایی(ره) پرداخته است.
 این اثر در 250 صفحه به‌قلم  حجج اسلام: سیدمحسن دین‌پرور و محمدعلی نجفی تدوین گشته و توسط بنیاد نهج‌البلاغه منتشر شده ‌است. اثر مزبور نخستین کتاب از مجموعه مفصل «فرهیختگان شیعه و کتاب» می‌باشد که در پی ترسیم ارتباط و رویکرد عالمان، دانشمندان، اندیشمندان، فرهنگیان، سخنوران و ادیبان مشهور و اثرگذار شیعه نسبت به کتاب می‌باشد.
 در سلسله تدوین و نشر این مجموعه، کارشناسان فن، به بزرگان و مشاهیر فراوانی خواهند پرداخت؛ مانند شیخ مفید، شریف رضی، سیدمرتضی، شیخ طوسی، سیدبن طاووس، خواجه نصیرالدین طوسی، شهید ثانی، شیخ بهائی، میرداماد، علامه مجلسی، فیاض لاهیجی، حزین لاهیجی، شیخ انصاری، میرزای شیرازی، محدث نوری، آخوند خراسانی، محدث قمی، میرزامحمد قزوینی، حضرت آیت‌الله بروجردی، شیخ آقابزرگ تهرانی، علامه شعرانی، شهید مطهری، امام‌خمینی، حضرت آیت‌الله مرعشی، ایرج افشار، علی‌اکبر غفاری، آیت‌الله بهجت، دکتر مهدی محقق، آیت‌الله شبیری زنجانی، آیت‌الله جوادی آملی، دکتر شفیعی کدکنی و مقام معظم رهبری.
گزارش: محمدعلی نجفی