مدیر حوزههای علمیه کشور در گردهمایی علمی «جهاد مالی از وجوب شرعی تا مشارکت مردمی» بر لزوم ایجاد یک بلوک بزرگ اقتصادی بین کشورهای اسلامی تأکید کرد.
گردهمایی علمی «جهاد مالی از وجوب شرعی تا مشارکت مردمی» با سخنرانی آیات اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور و اراکی عضو شورای عالی حوزههای علمیه، از سوی موسسه عالی فقه و علوم اسلامی و با مشارکت ۱۲ مرکز فقهی و حوزوی، پنجشنبه یکم آذر در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در قم برگزار شد.
آیتالله اعرافی، در این گردهمایی علمی «جهاد مالی از وجوب شرعی تا مشارکت مردمی» در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) قم گفت: امروزه در شرایطی قرار داریم که علیرغم مسائل سنگین و چالشهای عظیم، شاهد گستردهتر شدن شبکه مقاومت هستیم. در این راستا هر گامی در جهت تبیین رویارویی حق و باطل، یک اقدام مهم است که باید توسعه پیدا کند.
مدیر حوزههای علمیه کشور با تأکید بر اینکه جهاد علمی، پایه و اساس پیشبرد اسلام و تجلی معارف الهی و اهلبیت(ع) در عالم است، بیان کرد: جهاد علمی و گفتمانسازی پیشبرد آرمانهای بزرگ اسلام، از مهمترین رویکردهایی است که باید داشته باشیم.
وی یادآور شد: در فقه، نیازمند تحفظ بر بنیادهای قویم گذشته و سنت سلف صالح هستیم. فقه ما برآمده از یک تجربه بیش از هزارساله است که نوابغ حوزه ما، آن را عمق بخشیدند. این تحقیقات یک دستگاه متعالی تعمیق، کوشش و تحقیق در متون عقلانی را شکل داده است. این دستگاه یک دستگاه تحلیل در متن و کاوش در مسائل از جمله مسائل حقوقی است. بههمین دلیل اگر ادبیات متناسب دنیای جدید را بدانیم، همین دستگاه در مقابل منابع حقوقی در جهان کارآمدی خود را ثابت کند.
آیتالله اعرافی تصریح کرد: حتی علم اصول ما نیز در بخشهایی مناهج عمیق کاوش در متن را نشان میدهد. بههمین دلیل، این سنت، یک سنت ریشهدار و استوار و حاوی یک دستگاه فکر و سبک اندیشهورزی و تحقیق و مطالعه است.
وی افزود: اگر فرزند زمانه نباشیم و به مسائل آینده توجه نکنیم، این دستگاه از پاسخگویی به نیازهای روز باز میماند. نباید در این دوگانه متوقف شویم. افرادی تلاش به نوگرایی کردند و از مناهج قدیم فاصله گرفتند و ناکام شدند و برعکس افرادی نیز در همان حوزه باقی ماندند. جمع درست این دو حوزه، راهنمای ما خواهد بود؛ البته این جمع واقعاً کار دشواری است که نیازمند دقتهای عمیق است.
مدیر حوزههای علمیه کشور بیان کرد: در کتاب جهاد، بیشتر به امر جهاد ابتدایی توجه شده است. در این حوزه، بخش دفاع باید بیش از پیش مورد توجه واقع شود؛ زیرا یکی از نیازهای علمی این حوزه بهشمار میرود.
هرگونه کوتاهی و مصالحه با دشمن به ناامنی و آسیب دین و جامعه ختم میشودآیتالله محسن اراکی نیز در این گردهمایی اظهار کرد: دشمنان اسلام هیچ محدودیتی در ظلم و جنایت قائل نیستند و جهاد در برابر دشمنانی که نسبت به خاک، نفس، مال و عزت مومنین چشم دارند، لازم است و در چنین شرایطی همگان باید از دین، کشور و خودشان دفاع کنند.
عضو هیئترئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به قانون استبدال در فقه اسلامی، خاطرنشان کرد: هرگاه جامعهای از پیمانهای الهی اعم از اطاعت و نصرت سر باز بزند، خداوند آنها را کنار زده و به جای آنها امت دیگری میآورد و جایگزین میکند.
آیتالله اراکی با تأکید بر ضرورت حرکت جامعه به سمت حاکمیت عدل و تحقق وعده الهی، ابراز کرد: نقض میثاق نصرت چه در عرصه مالی و چه در عرصه نفسی باعث استبدال میشود و کسانی که در جهاد مالی و نفسی کوتاهی میکنند، امنیت واقعی را تجربه نخواهند کرد.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه کشور اضافه کرد: این قدرت و تمکنی که امروز در اختیار ماست، حاصل خون شهدا و ایثار آنان در راه اسلام است، بنابراین کوتاهی در این زمینه نهتنها خسران دنیا، بلکه عذاب اخروی را هم به دنبال دارد.
آیتالله اراکی در ادامه بر لزوم حفظ وحدت و مقاومت در برابر دشمنان تأکید کرد و گفت: راه مقابله با دشمن، جهاد است و هرگونه کوتاهی و مصالحه با دشمن به ناامنی و آسیب به دین و جامعه ختم خواهد شد.
در این گردهمایی از مجاهدان عرصه جهاد مالی برای کمک به جبهه مقاومت تجلیل شد و تندیسی به نام حضرت خدیجه(س) که بزرگمجاهد جهاد مالی بودند به منتخبان اهدا شد.
گزارش: جلال خسروی