توصیه آیتالله کریمی جهرمی به رئیسکل دادگستری قم
لزوم پرهیز قضات از شتابزدگی در صدور احکام
استاد حوزه علمیه قم در دیدار رئیسکل دادگستری قم، قضات را به پرهیز از شتابزدگی در صدور احکام خاص مانند اعدام سفارش کرد و تاکید نمود: همه احکام را باید با دقت کامل و بعد از بررسی شواهد و اطمینان صد در صدی صادر کرد.
به گزارش خبرگزاری حوزه، آیتالله کریمی جهرمی در دیدار رئیسکل دادگستری استان قم با تشکر از اقدامات انجامشده طی سالهای اخیر در قوه قضائیه، بر لزوم رعایت تقوا و حفظ آبروی افراد در جریان رسیدگی به پروندهها تأکید کرد.
استاد حوزه علمیه قم با بیان کلامی از امیرالمومنین(ع) "إِنَّ مِنْ أَبْغَضِ الخَلائِقِ إِلَی اللَّهِ... رَجُلٌ وَکَلَهُ اللَّهُ إِلی نَفْسِهِ... وَ رَجُلٌ قَمَشَ جَهْلًا... جَلَسَ بَیْنَ النَّاسِ قَاضِیاً ضَامِناً لِتَخْلِیصِ مَا الْتَبَسَ عَلَی غَیْرِهِ... تَصْرُخُ مِنْ جَوْرِ قَضَائِهِ الدِّمَاءُ" اهمیت امر قضاوت در پیشگاه الهی را مورد توجه قرار داده و گفت: از مهمترین مواردی که باید درباره قضات به آن توجه کنید آن است که هر فردی مقداری درس خواند لیاقت این جایگاه خطیر را ندارد. قاضی باید فردی به معنای واقعی درس خوانده، اهل تقوا و خدا ترس باشد و صرف چند روز تحصیل در حوزه نمیتواند کسی را برای این منصب مهم آماده نماید.
وی تقوا را رکن مهم در امر قضاوت دانست و ابراز داشت: ما در مکتب امیرالمومنین(ع) بار آمدهایم که به برادرش سهم بیشتر از بیتالمال نمیدهد. پس بکوشیم افراد باسواد و پرمایهای را به عنوان قاضی معرفی کنیم که تقوای درونی داشته باشند و احیانا رفاقتها، سفارشها یا وعدههای دنیوی در آنان موثر نباشد و با در نظر گرفتن خدای متعال دست به نوشتن حکم ببرند.
آیتالله کریمی جهرمی خاطرنشان ساخت: حال بر فرض فردی که در برابر ما قرار گرفته، جرم او محرز و مجرم است، نحوه تعامل قاضی یا افراد دیگر در دستگاه قضا طبق فرموده اسلام با این فرد مشخص است، ما حق نداریم هر رفتاری را با مجرمین انجام دهیم به عنوان اینکه آن فرد جرمی را مرتکب شده است. اینطور نیست که آزاد باشد، حالا این کار بدی کرده است، ما هم آن جا مقابل او چون بدی کرده است هر چه میشود به سر او بیاوریم. حتی بچهها و همسر او را در جامعه سقوط دهیم!
استاد حوزه، چهارمین نکته مهم را حفظ اسرار مردم در دستگاه قضا دانست و گفت: باید مراقبت نمود که اسرار مردم در رسیدگی به پروندهها به دست دیگران نیفتد. با کمال تأسف هر از مدتی فردی پیدا میشود و میگوید اسرار شما پیش من است، پروندههایتان پیش من است، من اینها را افشا میکنم. اینطور جاها شایسته است که قوه قضائیه این افراد را احضار نماید که آیا راست میگوید یا دروغ میگوید؟ اگر راست میگوید به جرم مجرمین با صلابت رسیدگی گردد و اگر دروغ میگوید بازخواست و تأدیب بشود که چرا با آبروی یک فرد، با آبروی اسلام و مسلمین و حوزه و هیأت قضا بازی میکنی؟ اینطور نباشد که بعد مردم هم بگویند چون اسرار، پیش آن فرد است جرأت نمیکنند با او کاری داشته باشند.
آیتالله کریمی جهرمی با اشاره به رعایت عدالت در برخوردهای قضایی به عنوان پنجمین ویژگی دستگاه قضا گفت: باید در ابتدای ورود افراد به محاکم قضایی بدون پیشداوریها، از اعمال نظر شخصی، رفتارهای خارج از اخلاق و نزاکت با فردی که به عنوان مجرم وارد بر ماشده پرهیز گردد.
وی گفت: دین مبین اسلام حتی تاکید دارد که نگاه قاضی باید به صورت یکسان به افراد در محکمه باشد نه آنکه به فردی به عنوان مجرم توهین کنیم یا با رفتاری غیر اخلاقی او را در جمع ضایع نماییم. نکند با یک شواهد بسیار پایین و مختصری یک نفر را از حقش محروم بکنیم بلکه بکوشیم براساس محکمات با او رفتار بکنیم و در پایان رسیدگی، معلوم میشود که چه کسی ظالم است، چه کسی مظلوم است.
استاد حوزه همچنین قضات را به پرهیز از شتابزدگی در صدور احکام خاص مانند اعدام سفارش کرده و تاکید نمود: همه احکام را باید با دقت کامل و بعد از بررسی شواهد و اطمینان صد در صدی صادر کرد اما از همه مهمتر احکامی است که در باب اعدام افراد صادر میشود. باید مراقب باشیم جان افراد را با یک حکم از بین نبریم و اگر در خلال اعلان حکم متوجه اشتباه بودن آن شدیم بهراحتی به اشتباه خود اقرار کنیم و نگذاریم یک نفر خونش به ناحق ریخته شود یا با حکم ما به او ظلمی شود.
در ابتدای این دیدار که رئیس مرکز رسیدگیهای ویژه قوه قضائیه نیز حضور داشت، حجت الاسلام والمسلمین موسوی، رئیس کل دادگستری استان قم به بیان عملکرد دستگاه قضایی استان قم پرداخت.