مدیر حوزههای علمیه گفت: ایران و روسیه با برقراری مناسبات عمیق، عصر جدیدی را در مناسبات دوجانبه رقم زدهاند.
آیتالله اعرافی در دیدار نایبرئیس دومای روسیه، که در ساختمان مجلس دومای دولتی این کشور انجام شد، با بیان اینکه ایران و روسیه با برقراری مناسبات عمیق، عصر جدیدی را در مناسبات دوجانبه رقم زدهاند، گفت: در کشور ما، این مناسبات توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی بهعنوان عالیترین سطح مدیریت و رهبری کشور، طراحی و معماری شده است و دیگر قوا و ارکان کشور نیز، اراده جدی بر ثمربخشی معماری جدید مناسبات دارند.
مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به تبادل هیئتهای مختلف سیاسی اقتصادی فرهنگی بین مقامات دو کشور در سالیان اخیر، گفت: ملاقات آقای پوتین رئیسجمهور روسیه با رهبر معظم انقلاب اسلامی، نقطه عطفی در مناسبات دو کشور محسوب میشود.
عضو فقهای شورای نگهبان خاطرنشان کرد: توافقنامههای خوبی بین دولتهای ایران و روسیه به امضا رسیده است و شورای نگهبان بهعنوان نهاد مهم در کشور، به توسعه مناسبات همهجانبه اهتمام دارد.
امام جمعه قم اظهار کرد: مطمئن هستیم که دولت جدید ایران نیز، بر اساس سیاست راهبردی رهبر معظم انقلاب، توسعه مناسبات با روسیه را در دستور کار خواهد داشت.
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی، با ابراز قدردانی از پیام همدردی مقامات روسیه در پی شهادت آیتالله سیدابراهیم رئیسی رئیسجمهور فقید اسلامی ایران، گفت: تهران و مسکو در شرایط ویژه و حساس جهانی قرار دارند و میتوانند، با اتکا به ظرفیتهای خود، مناسبات جدیدی را در جهان طرحریزی کنند و نیاز بشر امروز به مناسبات بر پایه عدالت و شکلگیری قدرتهای متکثر را بهنفع ملتها رقم بزنند.
عضو شورایعالی حوزههای علمیه گفت: ما معتقدیم که همه ملتها و جریانهای فکری جهان باید بهشکل عادلانه و متوازن، در مناسبات جهانی نقش ایفا کنند؛ اما برخی، این منطق را نمیپذیرند؛ با این وجود، ایران و روسیه و دیگر کشورهای همفکر باید تلاش کنند، نهادهای علمی، معرفتی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی را ایجاد کنند تا جامعه بشری، خواست خود در ایجاد مناسبات عادلانه را محقق کند.
قدردانی از مواضع روسیه در موضوع فلسطینرئیس هیأت امنای جامعة المصطفی العالمیه در بخش دیگری از سخنان خود در این دیدار، از مواضع روسیه در راستای توقف کشتار مردم مظلوم فلسطین قدردانی کرد و گفت: انتظار ما این است که جامعه بشری، همچنان در مقابل کشتار وحشیانه در غزه بایستد و مانع از تداوم خونریزی و کشتار مردم فلسطین توسط رژیم صهیونیستی شود.
آیتالله اعرافی همچنین همکاریهای تهران و مسکو در مبارزه با تروریسم و برقراری صلح و امنیت در منطقه از جمله سوریه را ستود و بر تقویت این همکاریها بهنفع ملتهای منطقه تأکید کرد.
قرائت انقلاب اسلامی از اسلام؛ مبتنی بر حقیقت دین و عقلانیتعضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود، قرائت انقلاب ایران از اسلام را متمایز از دیگر قرائتهای موجود و مبتنی بر حقیقت دین و عقلانیت و قائل به تعامل میان فرهنگها، ادیان و مذاهب دانست و گفت: عدالتخواهی و ایستادگی فکری منطقی در برابر دیگر قدرتهای زورگو و استعماری و منطق یکجانبهگرایی، از دیگر ویژگیهای این رویکرد انقلاب اسلامی ایران است.
وی یادآور شد: دو تفسیر دیگری از اسلام وجود دارد که یکی از آنها، غربزده و قائل به لیبرالیسم است و از اصول اسلام دست برمیدارد و در اندیشههای غربی هضم میشود و دیگری نیز متحجرانه، خشک و افراطی است که در بسیاری موارد، با پشتیبانی قدرتهای غربی تقویت شده و به ترور و افراطگرایی مذهبی منجر شده است.
آیتالله اعرافی در ادامه گفت: قرائت سوم از اسلام که امام خمینی(قد) و انقلاب اسلامی منادی آن بودند، این قرائت وادادگی در برابر قدرتهای استعماری را نمیپذیرد و هرگونه افراطگرایی، فرقهگرایی و حرکتهای تعصبی فرقهای را رد میکند.
موافقتنامه همکاریهای جامع ایران و روسیه به مراحل پایانی رسیده و آماده امضاست
در ابتدای این دیدار، الکساندر ژوکوف، نایبرئیس دومای روسیه، گفت: امیدوار به ارتقای سطح مناسبات در دولت جدید ایران هستیم.
نایبرئیس اول دومای دولتی (مجلس سفلی) روسیه، با تبریک برگزاری موفق انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری در ایران، افزود: مسکو به رأی مردم ایران احترام میگذارد و امیدوار است که روابط دوجانبه در دولت آقای پزشکیان به سطح بالاتری ارتقا یابد.
وی در این دیدار که با حضور آقای کاظم جلالی سفیر ایران در مسکو برگزار شد، بیان کرد: اکنون در دورهای طلایی، بالاترین سطح اعتماد دولتی بین دو کشور ایجاد شده و برای روابط بسیار خوبی که بین ایران و روسیه برقرار شده است، ارزش بسیار زیادی قائل هستیم.
نایب رئیس دومای روسیه با بیان اینکه سند موافقتنامه همکاریهای جامع ایران و روسیه به مراحل پایانی رسیده و آماده ارائه به سطوح بالاتر برای امضاست، گفت: بخش قابل توجهی از توسعه روابط دوجانبه در دوره آیتالله رئیسی صورت گرفت و ما یاد ایشان را گرامی میداریم.
ژوکوف افزود: شهید رئیسی یک وطنپرست واقعی بود و در دوره ریاستجمهوری وی، ایران موفق شد، به عضویت دائم سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس درآید و امروز امیدوار هستیم که در دولت آقای پزشکیان، روابط به سطح بالاتری ارتقا یابد.
نایبرئیس دومای روسیه، با اشاره به برگزاری اجلاس سران گروه بریکس که قرار است اول تا سوم آبانماه ۱۴۰۳ در شهر کازان (قازان) برگزار شود، ابراز امیدواری کرد: مسعود پزشکیان بهعنوان رئیسجمهوری اسلامی ایران در این نشست شرکت کند.
وی در ادامه، سفر اخیر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی به سنپترزبورگ با هدف شرکت در مجمع پارلمانی بریکس و نیز دیدار بیش از یک ساعته وی با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه را سازنده توصیف کرد و گفت: به دنبال آن هستیم که با برگزاری نشست عالیرتبه و مشترک مجالس دو کشور تا پایان سال جاری میلادی، مناسبات پارلمانی دو کشور را تقویت کنیم.
ژوکوف همچنین مواضع فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران در موضوعاتی همچون مقابله با یکجانبهگرایی، افراطگرایی و تروریسم را مشابه دانست و گفت: روسیه نیز در حدود دو سال گذشته، با حجم گستردهای از تحریمها روبهرو شده است؛ اما اقتصاد این کشور همچون ایران در شرایط تحریم در حال توسعه است.
وی با بیان اینکه روسیه، کشوری چندملیتی و چندمذهبی است، گفت: پیروان همه ادیان در روسیه با احترام به ارزشهای سنتی در این کشور، بهخوبی در کنار یکدیگر زندگی میکنند و علاوه بر این، روسیه احترام زیادی برای قرآن کریم قائل است و هرگونه بیاحترامی به کتاب آسمانی مسلمانان، جرم محسوب میشود.
گفتنی است، افزون بر سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، رئیس مرکز اسلامی مسکو و معاون ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه و مدیرکل آسیا و اقیانوسیه حوزههای علمیه، آیتالله اعرافی را در این دیدار همراهی کردند.