در ماه پیروزی خون بر شمشیر هستیم. ماه محرم ماه فداکاری و از خودگذشتگی سالار شهیدان اباعبدالله الحسین(ع) است. محرمی که اگر نبود، از اساس اسلام و دین رسولخدا(ص) خبری نبود و بهقول امام راحل اعلیالله مقامه الشریف محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است. در این مقاله کوتاه برآنیم تا به برخی از روایات وارده از منابع معتبر اهل سنت از زبان نبی مکرم اسلام(ص) درباره زندهکننده دین خدا یعنی حسینبن علیبن ابیطالب(عج) اشارهای داشته باشیم.
1. بوسیدن حسین(ع) توسط رسولخدا(ص)
احمدبن حنبل متوفی ۲۴۱ در کتاب فضائل الصحابه صفحه ۳۰۲ از عروةبن زبیر نقل کرده که رسولخدا(ص) روزی حسین(ع) را بوسید و او را به خود چسبانید و بویید. مردی از انصار نزد آن حضرت بود. به پیامبر گفت: من فرزندی دارم که به سن بلوغ رسیده؛ اما هرگز او را نبوسیدم. حضرت فرمود: اگر خداوند رحمت خود را از قلبت خارج کرده است، گناه من چیست؟
۲. دوستی حسین(ع) دوستی رسولخدا(ص)
احمدبن حنبل با سندی از ابیهریره نقل میکند که رسولخدا(ص) فرمود: «هرکسی حسن و حسین را دوست بدارد، من را دوست داشته و هرکسی آنها را مبغوض بدارد، من را مبغوض داشته است».
۳. اخبار رسولخدا(ص) از شهادت امام حسین(ع)
ابنمغازلی شافعیمذهب متوفی ۴۸۳ در کتاب مناقب صفحه ۳۹۷ با سندی از عبداللهبن نجی از پدرش نقل کرده که به نینوا آمد و حضرت عازم صفین بود؛ گفت: شنیدم آنحضرت میگفت: صبراً اباعبدالله صبراً اباعبدالله! بشط الفرات. گفت: به حضرت عرض کردم: ابوعبدالله کیست؟ حضرت فرمود: با رسولخدا(ص) وارد شدم؛ درحالیکه دو چشم آنحضرت مملو از اشک بود، گفتم: یا رسولالله! چرا چشمانتان اشکآلود است؟ آیا کسی شما را غضبناک کرده؟ حضرت فرمود: الآن جبرئیل از نزدم رفت. به من گفت که حسین در کنار شط فرات کشته میشود و جبرئیل به حضرت گفت: آیا دوست داری، تربت او را استشمام کنی؟! حضرت فرمود: بله و جبرئیل دست خود را دراز کرد و مقداری از آن خاک را به من داد. نتوانستم خودم را کنترل کنم و چشمانم پر از اشک شد.
راستی حضرت با دیدن تربت کربلا اینگونه منقلب گردید. حال اگر در صحنه عاشورا حاضر بود و آن همه مصیبتهای وارده بر پیکر آن حضرت را مشاهده میکرد، چه کار میکرد؟
۴. اذیت رسولخدا بههنگام شنیدن گریه امام حسین(ع)
ابنعساکر دمشقی شافعیمذهب متوفی ۵۷۱ در کتاب تاریخ الکبیر جلد ۴۵ صفحه ۱۷۵ با سندی از یزیدبن ابی-زیاد نقل کرده که روزی رسولخدا از منزل خارج شد و از کنار خانه فاطمه(س) گذشت. در این هنگام صدای گریه حسین(ع) را شنید. فرمود: فاطمه! آیا نمیدانی که گریه او مرا آزار میدهد. راستی که رسولخدا(ص) نمیتواند گریه حسین(ع) را تحمل کند؛ اما اگر در صحنه عاشورا بود و میدید، شمر با شمشیر برهنه بر سینه او نشسته، چه کار میکرد؟
۵. یاری کردن امام حسین(ع) در کربلا
انسبن حارث کاهلی که یکی از صحابه رسولخدا(ص) است، میگوید: از زبان آنحضرت شنیدم که فرمود: فرزندم حسین، در سرزمینی بهنام کربلا به شهادت میرسد. هرکسی آن روز را درک کرد، او را یاری کند. انسبن حارث راهی کربلا شد و در رکاب آنحضرت به شهادت رسید. (ذخائرالعقبی صفحه ۲۶۴) و انسبن حارث این افتخار را پیدا کرد که امام زمان(ع) به او سلام داد: «السلام علی انسبن کاهل الاسدی». (تاریخ دمشق، جلد ۱۴، صفحه ۲۱۷)
۶. نوشتن نام حسین(ع) بر روی درب بهشت
ابنعساکر شافعیمذهب، در تاریخ دمشق جلد ۱۴ صفحه ۱۷۴، با سندی از ابنعباس نقل میکند که رسول-خدا(ص) فرمود: دیدم که روی درِ بهشت نوشته است: «لا اله الا الله محمد رسولالله علی حب الله الحسن والحسین صفوةالله، فاطمه أمةالله، علی باغضِهم لعنةالله».
۷. حسین(ع) ثمره درخت نبوی
عبدالرحمانبن عوف میگوید: از رسولخدا(ص) شنیدم که گفت: من درختی هستم که فاطمه، ریشه آن و علی، سبب باروری آن و حسن و حسین، میوههای آن هستند و شیعیان ما برگهای این درخت هستند. ( تاریخ دمشق، جلد ۱۴، صفحه ۱۷۲)
۸. حسین بهترین جوانان
عبداللهبن مسعود میگوید: رسولخدا فرمود: «بهترین مردان شما علیبن ابیطالب و بهترین جوانان شما، حسن و حسین و بهترین زنان شما فاطمه، دختر محمد است». ( تاریخ دمشق، جلد ۱۴، صفحه ۱۷۲)
۹. جایگاه حسین در روز قیامت
ابیفاخته میگوید: رسولخدا به حضرت زهرا(س) فرمود: بهدرستی که من و تو و این حسن و حسین و این شخصیت(علی(ع)) در روز قیامت در مکان واحدی خواهیم بود. (تاریخ دمشق، جلد ۱۴، صفحه ۱۶۸؛ اسدالغابة، جلد ۵، صفحه ۲۶۹؛ کنزالعمال، جلد ۱۱، صفحه ۶۱۵، حدیث ۳۲۹۸۶)
۱۰. جنگ با حسین(ع) جنگ با رسولخدا(ع) است
زیدبن ارقم میگوید: رسولخدا(ص) به علی، فاطمه، حسن و حسین(ع) فرمود: من با کسی که با شما در جنگ باشد، در جنگ هستم و با کسی که با شما در صلح باشد، در صلح هستم. ( تاریخ دمشق، جلد ۱۴، صفحه ۱۶۴)
۱۱. دشمنی با حسین(ع) جایگاهش جهنم است
سلمان میگوید که رسولخدا(ص) فرمود: هرکس حسن و حسین(عج) را دوست بدارد، من او را دوست دارم و کسی که من او را دوست بدارم، خدا او را دوست میدارد و کسی که خداوند او را دشمن بدارد، او را وارد آتش جهنم خواهد کرد و گرفتار عذاب جاودان میشود. ( تاریخ دمشق، جلد ۱۴، صفحه ۱۶۳)
۱۲. امام حسین(ع) مصداق آیه تطهی
رواثلةبن اشقع میگوید: رسولخدا(ص) علی(ع) را در طرف راست خود و فاطمه(س) را در طرف چپ خود و حسن و حسین(عج) را روبهروی خود قرار داد و روپوشی روی آنها انداخت و فرمود: خداوندا! اینها اهلبیت من هستند ...( تاریخ دمشق، جلد ۱۴، صفحه ۱۵۶)
۱۳. حسین(ع) بزرگ جوانان اهل بهشت
ابوسعید خدری صحابی رسولخدا میگوید که آن حضرت فرمود: حسن و حسین بزرگ جوانان اهل بهشت هستند. (حلیة الاولیا جلد ۵ صفحه ۷۱؛ تاریخ دمشق جلد ۱۴ صفحه ۱۴۶) و در حدیثی دیگر جابربن عبدالله انصاری میگوید که رسول خدا فرمود: هر کس میخواهد به بزرگ جوانان اهل بهشت نگاه کند پس باید به حسین بن علی نگاه کند. ( تاریخ دمشق جلد ۱۴ صفحه ۱۴۶)
۱۴. حسین شبیهترین افراد به رسولخدا(ص)
امیرالمؤمنین(ع) فرمود: کسی که دوست دارد، به شبیهترین شخص به رسولخدا(ص) از سر تا پا از جهت خلقت و رنگ نگاه کند، باید به حسینبن علی(عج) نگاه کند. (المعجم الکبیر، جلد ۳، صفحه ۹۵، حدیث ۲۷۶۸)
۱۵. اخبار جبرئیل از شهادت امام حسین(ع)
انسبن مالک میگوید: فرشته باران از رسولخدا(ص) اجازه فرود بر آنحضرت را درخواست کرد. حضرت که در منزل امسلمه بود، اجازه داد و به امسلمه فرمود: مواظب در باش، کسی وارد نشود. حسین(ع) آمد و بهزور در را باز کرد و داخل بر رسولخدا شد و بر پشت آنحضرت رفت. حضرت او را بوسه میزد. فرشته گفت: آیا او را دوست داری؟ حضرت فرمود: بله؛ گفت: امت تو بهزودی او را به قتل خواهد رساند. اگر میخواهی، مکانی را که در آن کشته میشود، به تو نشان دهم. فرمود: بله. (سیر اعلامالنبلا، جلد ۳، صفحه ۲۸۸؛ تاریخ دمشق، جلد ۱۴، صفحه ۱۸۹)
۱۶. اخبار پیامبر(ص) به امسلمه از شهادت امام حسین(ع)
ابنعساکر روایتی را مسند از شقیقبن سلمه، از امسلمه نقل میکند: حسن و حسین(عج) در خانه من در برابر رسولخدا(ص) بازی میکردند. پس جبرئیل نازل شد و گفت: ای محمد! امت تو این پسر را بعد از تو به قتل میرساند و با دستش به حسین(ص) اشاره کرد. پس رسولخدا(ص) گریه کرد و او را به سینه چسباند. سپس فرمود: این خاک نزد تو امانت است. پس رسولخدا(ص) آن را بویید و فرمود: بوی کربوبلا دارد. پس امسلمه آن را در ظرفی قرار داد و هر روز به آن نگاه میکرد. (بغیةالطلب، جلد ۶، صفحه ۲۵۹۹)
۱۷. اخبار رسولخدا(ص) از شهادت امام حسین(ع)
امسلمه همسر رسولخدا میگوید: رسولخدا(ص) فرمود: حسین در سال شصتم از هجرت به شهادت میرسد. (مجموعةالزوائد، جلد ۹، صفحه ۱۹۱)