printlogo


printlogo


معاون ارتباطات و امور بین‌الملل حوزه‌های علمیه
ظرفیت‌های حوزه علمیه قم مربوط به تمام دنیای اسلام است
حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری، در نشست معاونت ارتباطات و بین‌الملل حوزه‌های علمیه با مدیران حوزه‌های علمیه هندوستان که با هدف بررسی ظرفیت‌های حوزه علمیه قم و مدارس حوزوی هندوستان، ۱۱ اردیبهشت در دبیرخانه انجمن‌های علمی حوزه در قم برگزار شد، به محورهایی از تجربیات، توانمندی‌ها و ظرفیت‌های حوزه علمیه قم اشاره کرد که قابل انتقال به حوزه‌های علمیه هندوستان می‌باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، معاون ارتباطات و امور بین‌الملل حوزه‌های علمیه با بیان اینکه حوزه علمیه قم، توجه ویژه‌ای به نگاه برنامه‌ای، اسناد بالادستی و مطالعات راهبردی داشته است، گفت: در حوزه علمیه قم بررسی می‌شود که به‌عنوان مثال در آینده به چه کارویژه‌هایی نیاز است؛ بر این اساس حدود ۱۸۰ نقش و کارویژه برای طلاب در نظر گرفته شده است که این نگاه برنامه‌ای و راهبردی را می‌توان به حوزه علمیه هندوستان نیز منتقل کرد.
وی نظام‌ها و طرح‌واره‌های موفق تربیتی، ظرفیت‌های پژوهشی و طرح‌های تبلیغ تخصصی را از محورهای دیگر قابل انتقال تجارب به حوزه‌های علمیه هندوستان برشمرد و گفت: حوزه علمیه قم در عرصه تبلیغ تخصصی، یک مجتمع ویژه تربیت مبلغ، با ده‌ها طرح تربیتی دارد که یکی از از آنها «طرح امین» است. همچنین ۴۰ عرصه تبلیغ تخصصی نظیر تبلیغ در بیمارستان‌ها، زندان‌ها و مراکز ترک اعتیاد در حال اجرا می‌باشد.
معاون ارتباطات و بین‌الملل حوزه‌های علمیه، به طرح‌های مطالعاتی شخصیت‌محور و موضوع‌محور به‌عنوان توانمندی‌های دیگر حوزه علمیه قم اشاره کرد و گفت: حوزه علمیه قم، برای برطرف کردن خلأهای موجود در کنار نظام درسی حوزه، بیش از ۱۰ طرح مطالعاتی نظیر طرح مطالعاتی شهید مطهری، علامه مصباح، امام خمینی، شهید صدر(ره) و رهبر انقلاب اسلامی و همچنین طرح‌های مطالعاتی موضوع‌محور نظیر غرب‌شناسی و مطالعات تاریخی را برای طلاب اجرا می‌کند.
معاون ارتباطات و بین‌الملل حوزه‌های علمیه، با بیان اینکه حدود ۳۰ عرصه‌ تحولی در حوزه‌ علمیه قم وجود دارد که طی ۱۰۰ سال اخیر به‌ویژه پس از انقلاب اسلامی رشد کرده است، گفت: ما این ظرفیت‌ها را مختص خود نمی‌دانیم، بلکه آن را مربوط به تمام دنیای اسلام شامل شیعه و سنی و حتی ادیان مختلف جهت رشد توحید، اخلاق و معنویت می‌دانیم.
حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری در پایان، بر این نکته تأکید کرد که معاونت بین‌الملل حوزه‌های علمیه می‌تواند، حلقه وصل میان ظرفیت‌های طلاب بین‌الملل و ظرفیت‌های حوزه علمیه قم باشد.  

​​​​​​​  انقلاب اسلامی از خروجی‌های حوزه علمیه قم است
حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی، قائم‌مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم هم در این نشست، هند را کشوری با نحله‌های فکری فراوان؛ اما آماده‌ پذیرش حقیقت دانست و گفت: بن‌مایه‌های معنوی پذیرش حقیقت در بین جامعه هندوستان وجود دارد.
وی با بیان اینکه جامعه سرشار از بربریت جزیرةالعرب به‌واسطه رویکرد انسان‌ساز پیامبر اسلام(ص)، به جامعه‌ای مدنی تبدیل شد، گفت: طلاب و مدیران حوزه نیز، باید مسیر و راه انبیا و معصومین(ع) را ادامه بدهند.
وی ادامه داد: حوزه علمیه قم، ۱۰۰سال قبل توسط آیت‌الله‌العظمی حائری یزدی(ره) بازتأسیس شد که یکی از خروجی‌های آن، انقلاب اسلامی و تأسیس جمهوری اسلامی است که امروز به‌صورت مقتدر در برابر استکبار ایستاده و مستقل عمل می‌کند.
قائم‌مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم، رشد حوزه‌های علمیه را از نتایج و برکات انقلاب اسلامی برای حوزه علمیه توصیف کرد و گفت: هم حوزه علمیه، به انقلاب خدمت کرد و هم، انقلاب برای حوزه علمیه برکات و آثار فراوان داشت.
وی گفت: در حوزه علمیه قم، از دهه هفتاد که چندرشته معدود حوزوی تأسیس شد، رفته‌رفته رشته‌ها تکثیر شدند و امروز، بیش از ۴۰۰ رشته و گرایش طراحی شده و بیش از ۱۰۰ رشته، به سرفصل‌نویسی و اجرا رسیده است.
قائم‌مقام مدیر حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: در سایر کشورهای اسلامی، تعامل میان حوزه و حاکمیت مطرح نیست و به‌همین دلیل، همان فقه قدیم تدریس می‌شود؛ اما در جمهوری اسلامی، به‌دلیل تعامل میان حوزه و حکومت، فقه، تخصصی شده است و شامل انواع فقه بانکداری، فقه اقتصاد، فقه حقوق و... می‌شود.
حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی، به ظرفیت‌های پژوهشی حوزه علمیه قم اشاره کرد و گفت: دو سال قبل از سوی نظام بیش از ۵۰۰ پروژه پژوهشی به حوزه علمیه ارائه شد که همه‌ آنها نهایی شدند.
وی با توصیه به لزوم خلاقیت مدیران حوزوی هندوستان، گفت: یکی از عوامل نشاط طلبه، به‌روز بودن و توجیه او نسبت به ثمره و نتیجه‌ درسی است که در حال فراگیری آن است.
قائم‌مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم، جامعة المصطفی العالمیه را مولود حوزه علمیه قم برشمرد و گفت: در جامعة المصطفی طلابی از کشورهای مختلف تحصیل می‌کنند و به‌عنوان سفیران دینی معارف اهل‌بیت(ع) را به زبان قوم تبلیغ می‌کنند که این اهمیت بسیاری دارد.
همچنین حجج‌اسلام والمسلمین ضمیرالحسن مدیر مدرسه جوادیه، فرشته از شهر حیدرآباد و سیدجعفر موسوی‌زاده مسئول تبلیغ بین‌الملل حوزه علمیه، و نیز آقای شیعی مسئول مجتمع آموزشی و پژوهشی بین‌الملل حوزه علمیه، به بیان مطالب خود در راستای پیشرفت طلاب خارجی و  بین‌الملل و حمایت از حوزه‌های علمیه خارج از کشور شدند.